onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt läkemedel mot tuberkulos bet på resistenta bakterier

Publicerad: 3 juni 2009, 21:00

Multiresistenta tbc-bakterier är ett växande problem. En ny läkemedelskandidat visar nu lovande resultat i en fas 2-studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Årligen insjuknar cirka nio miljoner människor i världen i tuberkulos, tbc. Av dessa dör cirka två miljoner. På senare år har allt fler stammar av tuberkelbakterier uppstått som är resistenta mot läkemedel och därför står nya preparat högt på önskelistan.

I en ny fas 2-studie har 47 patienter med nydiagnostiserad multiresistent tuberkulos lottats till att antingen få det nya läkemedlet TMC207 eller placebo. Samtliga patienter fick dessutom behandling med fem andra läkemedel som ges som standard vid resistent tbc.

När studieperioden var över uppvisade 48 procent av patienterna som fått TMC207 negativa bakterieodlingar. I kontrollgruppen var motsvarande andel endast 9 procent.

Forskarna bakom studien kunde även konstatera att patienter som behandlats med det nya läkemedlet också blev av med sin infektion signifikant snabbare än de som enbart fått standardbehandling.

De patienter som fått TMC207 drabbades av illamående i högre grad än patienterna i kontrollgruppen. Biverkningarna beskrivs dock som milda eller måttliga i båda grupperna.

Studien är publicerad i senaste utgåvan av New England Journal of Medicine. Företaget Tibotec, som utvecklar TMC207, har finansierat prövningen.

I en kommentar i samma utgåva av tidskriften beskrivs läkemedlet som lovande, men det betonas också att säkerhetsdata för preparatet fortfarande är begränsade.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev