Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt påhitt drar upp priset på läkemedel

Publicerad: 21 februari 2014, 14:34

Priset på en ask kåvepenin för barn rusade upp från drygt 80 kronor till 186. Det sedan företaget begärt utträde ur subventionen och apoteken är fria att sätta egna priser.


Exemplet ges i tidningen Gotlands Allehanda som kartlagt vad som hänt med priset på några läkemedel sedan företagen dragit tillbaks dem ur läkemedelsförmånen. Företagen blir då fria att prisförhandla med apotekskedjorna. Och apoteken blir i sin tur fria att sätta vilka priser de vill i stället för att hålla sig till ett bestämt påslag.

Priset kan skilja sig mångfalt mellan olika apotek. Det skilde 60 kronor per ask kåvepenin mellan det dyraste och billigaste apoteket sedan priset blivit fritt, visar Gotlands Allehandas rundringning till Gotlands fem apotekskedjor. Asken innehöll 40 tabletter kåvepenin à 125 milligram – en typisk storlek som förskrivs till barn.

– Det här är en avrustning av den svenska modellen, jag tror vi ser början på en lavin, säger Franz Rücker, överläkare och ordförande i Läkemedelskommittén Gotland, till Dagens Medicin.

– Läkemedelsföretagen ser var de kan sätta in stöten. Det handlar till stor del om små läkemedelsförpackningar och det drabbar barnfamiljerna som tvingas betala mer.

Ett läkemedel som inte finns med i förmånen får inte bytas ut till generika av apoteket. Men få läkare tänker på att exempelvis kåvepenin, ett gammalt klassiskt penicillin, i vissa storlekar dragits tillbaka ur förmånen.

Andra läkemedel som dragits tillbaka ur förmånen och kan säljas till högre priser är till exempel p-piller, morfinpreparat i ampull och andra penicillinsorter.

– Det här är inte bra och vi är jäkligt oroliga. Det här motarbetar också Stramas riktlinjer för antibiotikaanvändning – risken finns att det förskrivs för stora förpackningar, säger Franz Rücker.

Dagens Medicih har sökt företrädare för läkemedelsföretaget Meda som säljer kåvepenin utan att lyckas.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev