Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Nytt preparat gav samma skydd mot venösa proppar som Waran

Publicerad: 6 december 2009, 14:00

Det fanns ingen effektskillnad mellan den nya propphämmaren dabigatran och det beprövade läkemedlet warfarin när det gäller att skydda mot återfall i venösa blodproppar.


Internationellt forskarlag har undersökt två behandlingsstrategier hos patienter som drabbats av venösa blodproppar, så kallad venös tromboembolism. Resultaten publiceras i dag, söndag, i tidskriften New England Journal of Medicine.

Totalt lottades 1 274 patienter till att antingen ta det nya blodförtunnande läkemedlet dabigatran (Pradaxa) två gånger dagligen eller att ta det beprövade warfarin (Waran), där behandlingen styrdes av regelbundna blodkoagulationskontroller.

De undersökta läkemedlen gavs enligt ett så kallat ”double dummy”-förfarande. Patienterna fick utöver den aktiva behandlingen också ta ett placeboläkemedel som liknade den andra aktiva behandlingen. Samtliga patienter fick också gå på koagulalationskontroller varje månad. På så sätt kunde varken patienter eller läkare känna till vilket aktivt läkemedel som patienterna lottats till.

Alla patienter fick initial blodförtunnande behandling med heparin eller fraktionerat heparin, givet intravenöst eller subkutant.

Efter ett halvår hade 2,4 procent bland patienterna som fått dabigatran drabbats av återfall i venös blodpropp. Motsvarande siffra i gruppen som fått warfarin var 2,1 procent. Skillnaden var dock inte statistiskt signifikant.

Förekomsten av blödningar var vanligare bland patienter som behandlades med warfarin. Men antalet allvarliga blödningar var den samma i grupperna.

Forskarnas slutsats är att resultaten stödjer användning av dabigatran på den aktuella indikationen. De framhåller att dabigatran är ett enklare alternativ än warfarin både för sjukvården och för patienter, eftersom det inte kräver regelbundna koagulationstester för att ställa in behandlingen.

Man nämner dock ingenting om kostnadseffektiviteten mellan de två läkemedlen. Med dagens svenska priser och förpackningsstorlekar skulle en årslång behandling med dabigatran kosta över 31 000 kronor.

Motsvarande behandling med warfarin skulle kosta runt 1 000 kronor plus priset för regelbundna kontroller, analys och ordination för sammanlagt runt 6 000 kronor årligen.

Bakom studien, som presenteras i dag på den amerikanska hematologikongressen ASH i New Orleans, står bland andra Sam Schulman, vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, och Henry Eriksson, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.

Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Boehringer-Ingelheim som marknadsför dabigatran.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev