Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt svenskt fall efter Astra Zeneca-vaccinering – över 65 år

Publicerad: 21 april 2021, 12:08

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

En svensk kvinna i 70-årsåldern har drabbats av den koagulationsrubbning som konstaterats vara en ovanlig biverkning från Astra Zenecas vaccin mot covid-19.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19LäkemedelsverketAstra ZenecaEMAI korthetFolkhälsomyndigheten

Hittills har 429 000 personer fått Astra Zenecas vaccin i Sverige, enligt Läkemedelsverkets senaste uppdatering.

Den drabbade kvinnan utgör det fjärde svenska fallet där det finns en bekräftad kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar – efter vaccination med Astra Zenecas vaccin.

– Det är en kvinna, knappt 70 år gammal, tidigare väsentligt frisk och som har fått Astra Zenecas vaccin för en dryg vecka sedan. Ett nytt fall som vi precis fått in, säger Läkemedelsverkets enhetschef Veronica Arthurson.

Kvinnan intensivvårdas, enligt Läkemedelsverkets senaste uppgifter. Fallet kommer att rapporteras till europeiska läkemedelsmyndigheten EMA under onsdagen.

De tre andra svenska fallen rör två kvinnor i 60-årsåldern samt en kvinna i 30-årsåldern. Ett av fallen handlar om ett dödsfall.

I Sverige är vaccinet godkänt för alla vuxna, men Folkhälsomyndighetens rekommendation är att det endast ska ges till 65-plussare. Den stora majoriteten av de inrapporterade fallen av koagulationsrubbningar i Europa rör kvinnor yngre än 60 år.

Det nya fallet, som alltså rör en 65-plussare, hanteras inte på något annat sätt från Läkemedelsverket jämfört med de andra fallen, enligt Veronica Arthurson.

– Min bild är att om det finns enstaka fall som sticker ut från majoriteten, till exempel gällande ålder, så påverkar inte det nödvändigtvis konklusionerna, säger hon.

Erik Nilsson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev