Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Nytt vaccin mot tbc skyddade inte barn

Publicerad: 4 februari 2013, 12:00

En av de hetaste nya vaccinkandidaterna mot tuberkulos misslyckades med att visa någon effekt i en fas 2-prövning i Sydafrika, rapporterar forskare i tidskriften Lancet.


Vaccinet framkallade ett svagare immunsvar än vad forskarna hade hoppats på mot tuberkelbakterierna, vilket alltså inte var tillräckligt för att skydda mot sjukdomen.

Totalt ingick 2 797 icke hiv-infekterade spädbarn i studien. Hälften randomiserades till att få vaccinkandidaten MVA85A i tillägg till vaccinering med det sedan decennier tillgängliga tuberkulosvaccinet BCG. Övriga fick placebo.

Efter upp till runt tre års uppföljning hade 32 fall av tuberkulos inträffat bland barnen som fick MVA85A, jämfört med 39 fall i kontrollgruppen. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.

BCG är det hittills enda vaccinet mot tuberkulos. Det ger barn ett visst skydd mot allvarlig spridd tuberkulos men skyddar inte vuxna mot lungtuberkulos. Därför har forskare och läkemedelsföretag under lång tid försökt ta fram nya vacciner.

Den nu aktuella studien uppges enligt forskarna vara den första där man prövat att stärka effekten av BCG med hjälp av ett nytt tuberkulosvaccin.

Men trots det nedslående resultatet är det för tidigt att avfärda MVA85A, enligt de två expterna Christopher Dye och Paul Fine, som skrivit en kommentar i tidiskiften om studie De anser att flera frågor först måste besvaras om vaccinkandidaten, till exempel om det kan ge effekt när det ges obereoende av BCG.

Bakom studien står forskare vid bland annat University of Cape Town i Sydafrika. Studien finansierades av bland andra den icke vinstdrivande organisationen Aeras som utvecklar vaccin mot tuberkulos.

Läs abstract till studien:

Michele Tameris med flera. Safety and efficacy of MVA85A, a new tuberculosis vaccine, in infants previously vaccinated with BCG: a randomised placebo-controlled phase 2b-trial. Lancet, publicerad online den 4 februari 2013. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)60137-3

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News