Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ökad cancerrisk med folsyra

Publicerad: 11 mars 2009, 14:33

Män som fick ett dagligt tillskott av folsyra löpte mer än dubbelt så hög risk att drabbas av prostatacancer i en ny studie. Däremot tycktes ökat intag av folsyra i maten vara kopplat till minskad risk för cancerformen.


I den nya studien som publiceras i det senaste numret av tidskriften Journal of the National Cancer Institute studerade forskarna insjuknande i prostatacancer bland 643 män som hade lottats till att antingen få ett tillägg på 1 mg folsyra dagligen eller placebo.

Efter tio år var den uppskattade risken 9,7 procent bland dem som fått vitamintillskott och 3,3 procent bland dem som ingick i kontrollgruppen. Skillnaden var statistiskt signifikant.

Andra resultat från samma studie pekar något motsägelsefullt mot att ett ökat intag av folsyra i maten i stället minskar risk för utveckling av prostatacancer. Dessa resultat nådde dock inte statistisk signifikans.

Resultaten framhäver folsyras komplexa roll vid prostatacancer säger Jane Figueiredo, en av forskarna bakom studien, till nyhetstjänsten Eurekalert. Hon anser att de eventuellt skilda effekterna av tillskott som innehåller folsyra och folsyra från naturliga källor bör utredas vidare.

De nu presenterade resultaten kommer från en sekundäranalys av en studie om samband mellan folsyra, acetylsalicylsyra och polyper i tjocktarmen. Studien är utförd av forskare vid University of Southern California i USA.

I Sverige har obligatorisk berikning av vissa livsmedel med folsyra debatterats. Brist på folsyra kan leda till en viss form av blodbrist och ett för lågt intag vid graviditet medför ökad risk för fosterskador. Men även tidigare har det kommit studier som pekat på att folsyra eventuellt kan öka risk för vissa cancerformer, vilket har gjort att Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, inte rekommenderat obligatorisk berikning av till exempel mjöl.     Journal of the National Cancer Institute, publicerad online 10 mars

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev