Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Ökade kostnader när hemliga avtal löper ut

Publicerad: 22 september 2021, 04:00

De senaste åren ha de faktiska priserna för de två storsäljande TNF-hämmarna adalimumab och etanercept bestämts av återbäringsavtal mellan företagen och regionerna procentsatsen på återbäringen varit hemlig. Den 1 oktober löper avtalen ut, vilket åtminstone på kort sikt leder till ökade kostnader.

Foto: Getty Images, Magnus Lejhall/Bildbyrån

Vissa regioner sitter med sämre kort när en stor och principiellt viktig förändring på läkemedelsmarknaden sker vid månadsskiftet. Då upphör de hemliga återbäringsavtalen för storsäljande TNF-hämmare.

Ämnen i artikeln:

TNF-hämmareHudRegion StockholmVästra GötalandsregionenLäkemedelReumatoid artrtitReumatologiInflammatoriska tarmsjukdomarToppnyheter Hud

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Detta är så klart en utmaning. Vi har varit tydliga mot förskrivarna att de måste byta ut recept på originalläkemedel till billigare biosimilarer innan den 1 oktober, men bytet

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev