Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Ökat skydd för patienterna

Publicerad: 7 Oktober 2002, 10:31

För att patienten inte ska komma i kläm när läkare lämnat recept utan arbetsplatskod har apoteken och landstingen utarbetat olika reservlösningar. I vissa landsting debiteras läkaren som slarvat med koden.


De första dagarna med den nya läkemedelsreformen, som trädde ikraft den 1 oktober, har i stort sett fungerat bra, visar en rundringning som Dagens Medicin har gjort.  Apoteken har haft fler förfrågningar än vanligt och en och annan kund har motsatt sig att deras preparat byts ut.

Debiterar läkare eller landsting  Farhågorna att många patienter skulle lämna recept utan arbetsplatskod, och därmed inte ha rätt till subvention, har kommit på skam.  - Vi har nästan inte haft några problem med koderna, tack och lov. För de enstaka kunder som kommer med recept utan arbetsplatskod har vi en reservplan så att de får sina läkemedel subventionerade ändå. Men hur planen ser ut är hemligt, säger Stefan Schuhmeier, apotekschef vid Eken i Karlskrona.   Veckorna före reformen saknade 20 procent av recepten i Blekinge arbetsplatskod, se Dagens Medicin nr 39/02.  Enligt Landstingsförbundet har de flesta landsting någon form av tillfällig handlingsplan tillsammans med apoteken, som gör att kunden blir skadeslös om recepten saknar arbetsplatskod. Hur dessa planer ser ut vill man inte berätta på apoteken och enligt Landstingsförbundet ser avtalen olika ut på olika håll i landet.   - Apoteket debiterar helt enkelt landstinget eller den läkare som lämnat ut det felaktiga receptet. Apoteket måste ju då stödkoda, ett arbete som tar tid, och som de vill ha betalt för. Hur mycket kan jag inte säga, berättar Ann Einerth, ekonom i Landstingsförbundets läkemedelsprojekt.  - Det handlar inte om några stora pengar. Här har landsting och apotek kommit överens och arbetar åt samma håll för att läkarna ska använda blanketter med kod och för att kunderna ska få sin medicin subventionerad, säger Hans Selander som varit projektledare för läkemedelsreformen på Apoteket AB.  Billigare - men inte svagare  Även i Göteborg fanns oro över arbetsplatskoderna. Där hade apoteken stödkodat fram till den 30 september, och visste inte hur verkligheten såg ut när de slutade med detta.  - Vi har haft några få fall där kod har saknats. Då har vi snabbt kontaktat läkaren och påpekat vad detta innebär, säger Ingrid Betsholtz, chefsfarmaceut på apoteket Vasen i Göteborg.  När det gäller generika tycker hon att kunderna som regel har varit väl informerade.  - Men jag hade en gammal dam som ringde och frågade om hennes medicin skulle bli dyrare nu. Jag svarade att det skulle bli tvärtom. "Men då blir den väl svagare då", svarade hon, berättar Ingrid Betsholtz.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev