Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Oklar ersättning för läkemedelssamtal

Publicerad: 3 juni 2016, 06:00

Det går att ha strukturerade läkemedelssamtal på apotek. Det slog Läkemedelsverket fast redan 2014. Fast vilken ersättning som apoteken bör få för insatsen saknas det svar på.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Frågan är åter aktuell då nya apoteksutredningen har på sitt bord att titta på strukturerade läkemedelssamtal på apotek. Hur ersättning och det juridiska kring e-system ska lösas är ännu outrett.

– Den studie vi gjorde hade fokus på genomförbarhet. Slutsatsen är att strukturerade läkemedelssamtal på apotek är genomförbara. Men vi såg också att det handlar om resurser och tid som apoteken måste lägga på det här, säger Lena Ring, forskare på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Att titta på effekt eller ersättningsmodeller ingick inte i Läkemedelsverkets uppdrag. I stället tog myndigheten fram och definierade vad som är ett samtal, och lät sedan en rad olika pilotapotek testa för att se om det gick att genomföra.

Och det gjortde det alltså. Till skillnad från det vanliga besöket vid disk handlar det här om att identifiera problem, dokumentera och följa upp.

– Det krävs flera besök och apoteken måste ha ett dokumentationsstöd för det och det finns inte i dag på det sättet. Apoteken för inte journaler. Det krävs ett bra e-system för att kunna gå tillbaka och titta på vilka problem man pratade om vid senaste samtalet. Du kan göra det på papper, men det är inte optimalt om du vill följa upp, sammanställa och så vidare, säger Lena Ring.

Nästa steg blir alltså att testa vad är nyttan med det här och kan det förbättra följsamheten. Det har engelsmännen gjort och även sett effekt på kostnadseffektivitet, enligt Lena Ring. Fast den bollen ligger nu hos utredaren Åsa Kullgrens kansli.

– Vi tittade inte alls på ersättningsmodell. Det är det som apotekutredningen nu sitter och tittar på. I vår rapport har vi inte skrivit något om ersättningsmodell för det ingick inte i uppdraget. Vi tittade bara på genomförbarhet, säger Lena Ring.

Relaterat material

Facket: Låt farmaceuter vägleda kolpatienter

Testapotek tror på läkemedelssamtalen

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News