Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Oklar nytta med kosttillägg till undernärda äldre

Publicerad: 6 november 2014, 10:57

Bara ett fåtal studier pekar på att näringsdrycker och andra former av kosttillägg gör någon nytta när de ges till undernärda personer äldre än 70 år, enligt en ny genomgång från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.


Men generellt sett präglas området av stora kunskapsluckor, konstaterar myndigheten i en rapport som släpptes i veckan. Det finns till exempel otillräckligt underlag för att bedöma om kosttillägg påverkar aktiviteter i dagligt liv, livskvalitet och välbefinnande.

Expertgruppen konstaterar dock att det finns ett begränsat underlag som talar för att kosttillägg, jämfört med bara vanlig mat, gynnar kroppsvikten och greppstyrka i handen. De här resultaten behöver dock bekräftas i andra studier.

Vidare konstaterar experterna att det finns ett begränsat underlag som talar för att kosttilläggen inte påverkar livslängden. Men även detta resultat behöver bekräftas.

Någon aktuell och tillförlitlig kartläggning om hur kosttillägg används på olika håll i landet finns inte, även om det finns exempel på att praxis gällande detta varierar, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev