Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Oklart vart priserna tar vägen på sikt

Publicerad: 22 september 2021, 04:00

Hyrimoz var förra året den mest sålda biosimilaren av adalimumab. Årskostnaden sett till listpris är 61 000 kronor lägre än för originalet Humira. Frågan är om listpriserna på Hyrimoz och andra biosimilarer kan sjunka ytterligare efter att återbäringsavtalen snart löper ut.

Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Genom att överge hemliga prisavtal på TNF-hämmare hoppas regionerna att öppen priskonkurrens ska ge besparingar på sikt. Men var priserna hamnar återstår att se – det kan till och med bli dyrare.

Ämnen i artikeln:

TNF-hämmareSKRTLVLäkemedelReumatologiReumatoid artrtitHudInflammatoriska tarmsjukdomar

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Detta är en stor och strategisk viktig fråga på läkemedelsområdet. Regionerna bedömer att tiden är mogen för att börja konkurrera med transparenta pris för TNF-hämmare inom öppenvården, säger Mikael Svensson, förhandlingskoordinator för läkemedel på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

I dagsläget finns det sidoavtal mellan läkemedelsföretag och regionerna om uppemot 60 olika öppenvårdsläkemedel. Enligt försäljningsvärdet är TNF-hämmarna den nästa största gruppen, efter cancerläkemedel, med en totalsumma sett till listpris på mer än 1,5 miljarder kronor årligen. Men med de hemliga återbäringsavtalen blir kostnaden för samhället mindre än hälften.

Läs även: Vissa regioner sitter på sämre kort när hemliga återbäringsavtal löper ut

Avtalen, som funnits sedan 2016, har alltså gett stora besparingar. Men de har samtidigt varit särskilt otympliga att hantera för TNF-hämmare, framhåller Mikael Svensson. 

– Det här är förhållandevis breda läkemedel med flera hundra förskrivare, där det nästan gränsar till omöjligt att hålla på sekretessen när läkemedelskommittéerna ska informera förskrivarna om de billigaste alternativen. 

Mikael Svensson, till vänster, är förhandlingskoordinator på SKR. Pontus Johansson, i mitten, är enhetschef på TLV. Kenneth Nyblom, till höger, är vd på branschföreningen FGL.

Foto: SKR, TLV, FGL

En annan faktor är enligt Mikael Svensson att återbäringen ska fördelas mellan regionerna och staten, vilket inte hanteras på samma sätt när regionerna i sin tur återför återbäringen på sina verksamheter.  

– Detta är lite svårförklarat fenomen men komplicerar det ytterligare när man jämför kostnaderna för olika TNF-hämmare med varandra. 

Sammantaget anser Mikael Svensson att det finns goda skäl till att regionerna efter vissa diskussioner fattade beslut om att nuvarande avtal inte skulle förlängas när de löper ut den 30 september. 

Men om kostnaderna för skattebetalarna på sikt verkligen blir lägre återstår alltså att se. I en rapport från i somras lyfte Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att det genererats återbäring till stat och regioner också i de fall listpriserna varit låga. Även om alla användare switchas till billigaste biosimilar skulle skattebetalarna utan återbäring gå back med mer än 200 miljoner kronor på årsbasis, enligt TLV:s analys. 

– Listpriserna måste alltså sänkas ytterligare för att kostnaderna inte ska öka jämfört med dagens läge. Frågan är om företagen är redo att göra det då de svenska listpriserna redan ligger bland de lägsta i Europa, säger Pontus Johansson, enhetschef på TLV. 

Mikael Svensson på SKR hoppas dock på ytterligare ”dynamik” på området.

– Regionerna ser det som orimligt att konkurrens ska ske med hjälp av sekretessbelagda återbäringar för ett område där öppen konkurrens ska kunna fungera. Det kommer bli en förlust initialt men på sikt bedöms öppen konkurrens vara mer ändamålsenligt, säger han.

Kenneth Nyblom, som är vd på FGL, branschföreningen för generika och biosimilarer, hyser också en förhoppning om att företagen ska kunna pressa listpriserna ytterligare. 

– Hur mycket vet vi först senare. Jag tycker att regionerna gör rätt i att skrota sidoavtalen. Sådana fungerar dåligt på en marknad efter patentutgång. När nya konkurrenter dyker upp måste processen göras om för att kunna släppa in dem, säger han. 

Ett första viktigt besked om hur marknaden för TNF-hämmare ter sig utan hemliga sidoavtal kommer senare i höst då TLV presenterar en omprövning av subventionen för elva TNF-hämmare. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev