söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Olämpligt kombinera medel mot högt blodtryck för riskpatient

Publicerad: 31 mars 2008, 18:41

ACC 2008: Läkemedel av typen angiotensinreceptorblockerare, ARB, och ACE-hämmare bör inte kombineras hos blodtryckspatienter med ytterligare riskfaktorer, enligt studien Ontarget som publicerades i dag vid ACC-kongressen i Chicago.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Ontarget är den hittills största studien i världen som studerat blodtrycksläkemedel av ARB-typ. 25 600 patienter med hypertoni, andra riskfaktorer och annan befintlig blodtrycksbehandling ingick i studien. 448 av patienterna var svenska.

En av studiens hypoteser, att behandling med ARB-läkemedlet Micardis (telmisartan) och ACE-hämmaren ramipril skyddar lika effektivt mot hjärt-kärlhändelser, infriades.

- Detta resultat var relativt väntat. Det mest överraskande resultatet i denna studie var snarare att kombinationen ARB och ACE-hämmare inte bör användas hos dessa riskpatienter. Kombinationen tycks öka risken för komplikationer som hypotension och svimningar, säger Lars Rydén, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och svensk huvudprövare i Ontarget till Dagens Medicin.

Ontarget-studien presenterades i dag vid hjärtläkarkongressen ACC i Chicago, och publicerades samtidigt online av tidskriften New England Journal of Medicine.

Studien bekräftar att ARB-läkemedel är ett bra alternativ för patienter som av olika anledningar inte tolererar ACE-hämmare.

- Det har vi nu svart på vitt på. På grund av bättre dokumentation och inte minst lägre pris är ACE-hämmare alltjämt förstahandsmedel. Relativt snart går dock patentet ut för det första ARB-läkemedlet och då kan situationen bli annorlunda, säger Lars Rydén.

Peter Nilsson, docent och universitetslektor vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, tolkar studien på liknande sätt.

- En klinisk slutsats av Ontarget är att ramipril, som redan är väl beprövat inom ramen för Hope-studien, bör användas till kardiovaskulära riskpatienter snarare än telmisartan eftersom ramipril är billigare. Kombinationen av ramipril och telmisartan ger inte några extra fördelar för dessa patienter. Fortsatt debatt får belysa om dessa fynd kan antas gälla för alla ARB-läkemedel, men många kliniker kommer nog i praktiken att tolka Ontarget i den riktningen, säger Peter Nilsson.

Ontarget-studien finansierades bland annat av företaget Boehringer Ingelheim.

Studien online i New England Journal of Medicine

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev