måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Olivolja har naturlig antiinflammatorisk verkan

Publicerad: 31 augusti 2005, 12:05

Olivolja innehåller ett antiinflammatoriskt ämne, rapporterar amerikanska forskare i septembernumret av tidskriften Nature. Upptäckten kan vara viktig för behandling av kroniska sjukdomar och kan förklara de positiva hälsoeffekterna av medelhavskosten.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Ämnet som forskarna har hittat i olivolja av typen extra jungfrulig är ett naturligt antiinflammatoriskt ämne. Det har samma farmakologiska mekanism som ibuprofen och är av typen icke-steroida antiinflammatoriska ämnen, NSAID.

Olivolja. Bild: Zeta Resultaten publiceras i september i tidskriften Nature av forskare från University of Pennsylvania, University of the Sciences in Philadelphia och Firmenich, USA.

Upptäckten är viktig eftersom inflammationer antas spela en viktig roll vid många kroniska sjukdomar. Forskarna tror också att en del av medelhavskostens positiva effekter på hälsan kan förklaras av ämnets aktivitet.

Forskarna har syntetiserat ämnet, som de kallar oleocanthal, och undersökt de farmakologiska egenskaperna. Oleocanthal hämmar aktiviteten hos enzymet cyclogenas, cox. Eftersom de antiinflammatoriska egenskaperna hos ibuprofen och andra antiinflammatoriska ämnen beror på att de hämmar samma enzym, tyder resultaten på att det nya ämnet är ett naturligt antiinflammatoriskt ämne.

I medelhavskosten är olivolja en central ingrediens. Medelhavskosten har länge kopplats samman med ett antal positiva hälsoeffekter, till exempel minskad risk för stroke, hjärtsjukdomar, bröstcancer och lungcancer. Enligt forskarna är det troligt att det nyupptäckta ämnet spelar en roll för de positiva effekterna som hör samman med medelhavsmaten och andra koster där olivolja är den viktigaste fettkällan.

Sara Nilsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev