Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Omdiskuterat läkemedel var bäst vid ms

Publicerad: 12 april 2016, 09:56

Fredrik Piehl

Foto: Stefan Zimmerman

Läkemedlet Mabthera (rituximab) är inte godkänt vid multipel skleros, men det verkar fungera klart bättre som andrahandsbehandling jämfört med det etablerade ms-läkemedlet Gilenya (fingolimod).


Den slutsatsen drar svenska forskare i en nypublicerad studie i tidskriften Annals of Neurology. Resultaten skulle därmed kunna ses som stöd för den i Sverige utbredda och omdiskuterade användningen av Mabthera vid sjukdomen, trots att det finns flera andra läkemedel som är godkända för ms.

Forskarna följde 256 patienter som först behandlades med läkemedlet Tysabri (natalizumab) men som avbröt behandlingen för att minimera risken att drabbas av den allvarliga biverkningen progressiv multifokal leukoencefalopati, eller PML.

Det senare är en ovanlig form av inflammation i hjärnan som kopplats samma med just användning av Tysabri.

Sedan tidigare vet forskare att det finns en förhöjd risk för ms-skov efter att patienterna avslutar Tysabri.  Men den risken verkade nästan obefintlig för patienter som bytte till Mabthera, medan nästan 18 procent drabbades inom 1,5 år bland dem som bytte till Gilenya.

Ur biverkningssynpunkt verkade Mabthera också vara mer tolererad än Gilenya.

– Bristen i studien är att den inte är randomiserad. Men efter en djupgående analys ser vi att skillnaderna i resultat sannolikt hänger ihop med valet av läkemedel snarare än med några okända faktorer, säger Fredrik Piehl, professor i neurologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Studien omfattade enbart patienter som hade antikroppar i blodet mot så kallade JC-virus, vilket innebär en ökad risk att drabbas av PML.

Läs abstract till studien:

Peter Alping med flera. Rituximab versus fingolimod after natalizumab in multiple sclerosis patients. Annals of Neurology, publicerad online i mars 2016. DOI: 10.1002/ana.24651

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev