Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Omega 3 skyddade inte hjärtat

Publicerad: 12 juni 2012, 08:32

Personer med störd blodsockeromsättning eller typ 2-diabetes löpte inte mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke om de fick omega 3-fettsyror, visar en studie i New England Journal of Medicine.


Det är ett internationellt forskarlag som följt upp 12 536 personer som lottats till att ta daliga tillskott med omega 3-fettsyror eller placebo. Samtliga deltagare bedömdes ha en hög risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom.

Efter i snitt 6,2 års uppföljning var förekomsten av hjärt-kärlrelaterade händelser, som dödlig och icke-dödlig stroke och hjärtinfarkt, den samma i bägge behandlingsgrupper.

Resultatet motsäger enligt forskarna tidigare epidemiologisk forskning som funnit samband mellan högt intag av omega 3-fettsyror och lägre risk för hjärt-kärlsjukdom.

En möjlig förklaring till den uteblivna effekten anser forskarna vara att deltagarna i övrigt var välmedicinerade med hjärtskyddande läkemedel.

Studien presenterades i går, måndag, på den amerikanska diabeteskongressen ADA.

Läs abstract till studien:

The ORIGIN Trial Investigators. n–3 Fatty Acids and Cardiovascular Outcomes in Patients with Dysglycemia. New England Journal of Medicine, publicerad online den 11 juni 2012.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev