Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Omöjligt att stoppa stora receptuttag

Publicerad: 16 juni 2016, 05:45

Per-Åke Sandvold är chef för Läkemedelsverkets kontroll för kosmetika, läkemedel och narkotika.

Foto: Läkemedelsverket

Apoteken är skyldiga att slå larm om de misstänker att en enskild läkare missbrukar sin förskrivningsrätt. Däremot kan de inte porta kunder som shoppar runt och plockar ut drösvis med läkemedel på olika recept från flera läkare inom några timmar.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Detta är ett problem, konstaterar Läkemedelsverket.

– Apoteken kan neka köp om de misstänker att det är ett falskt recept. Annars kan de inte neka någon att plocka ut sin medicin för den kan vara livsviktig, säger Per Åke Sandvold, enhetschef på Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Att det finns folk som ”shoppar runt” på apoteken är inte ovanligt, enligt honom. För åtta år sedan ledde han en studie där Läkemedelsverket med hjälp av receptregistret kunde se hur vanligt det är att patienter gör flera uttag av smärtstillaren Tramadol under en och samma dag. Då var det drygt 800 personer som hämtade ut läkemedlet mer än en gång på en enda dag.

– På hela det året var det 330 000 patienter som tog ut Tramadol, så 800 personer på en slumpmässigt utplockad dag är många. Då pratar vi i första hand om överkonsumtion, att man går till flera läkare för att läkarna kan inte se andra läkares förskrivning, säger Per Åke Sandvold.

Han är ytterst kritisk till detta shoppingbeteende.

Apoteken ser i sitt register, men får inte agera om de misstänker att någon shoppar runt. – Per-Åke Sandvold.

– Det tycker vi är dåligt att man år 2016 inte hos förskrivaren kan se vilken medicin en patient står på. Går du till en läkare frågar han dig vad du har för medicin, för han kan inte se i sin dator vad du har för läkemedel, säger Per Åke Sandvold.

För apoteken är läget annorlunda. De kan i sitt register se vad en kund har hämtat ut för läkemedel flera månader tillbaka i tiden. Men apoteken får alltså inte agera om de misstänker överkonsumtion av narkotikaklassade läkemedel eller andra preparat.

– Apoteken ser i sitt register, men får inte agera om de misstänker att någon shoppar runt. De har ingen laglig rätt till det. Man måste ändra i två lagar i sådant fall, i patientsäkerhetslagen och lagen om receptregister, säger Per Åke Sandvold.

Frågan blir då vad som ska väga tyngst: patientsäkerheten eller den personliga integriteten? Datainspektionen tycker att den personliga integriteten är viktigast och nobbade ganska nyligen ett förslag om att lätta på registersekretessen.

– Om en enskild läkare missbrukar sin förskrivningsrätt måste apoteken rapportera det. Om flera läkare tillsammans skriver ut för mycket borde apoteken ges möjlighet att rapportera det också, säger Per Åke Sandvold.

Problemet är inte bara en överdriven konsumtion av narkotikaklassade preparat. Det gör också att det inte finns en tydlig bild av vilka läkemedel en enskild patient använder och om dessa passar ihop eller inte. Dessutom handlar det om pengar.

Skattebetalarna tar notan som överkonsumtionen för med sig i form av subvention via förmånssystemet.

Ett apotek i Malmö vände sig i början av månaden till Läkemedelsverket för att höra hur det ska hantera en kund som på ett år har hämtat ut läkemedel för nära 150 000 kronor. Kunden hade till exempel plockat ut tillräckligt med kol-preparatet Spiriva för att det skulle räcka i åtta år.

Läkemedelsverket har ännu inte gett besked om hur apoteket ska agera. Klart är bara att det inte får porta kunden om den har ett giltigt recept.

Relaterat material

TLV hjälper apoteken tolka 90-dagarsregeln

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News