Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Omreglering gav fler licensansökningar

Publicerad: 30 april 2012, 08:31

Foto: Photos.com

Den kraftiga ökningen av ansökningar om licenser för försäljning av licenspreparat beror till stor del på omregleringen av apoteksmarknaden.


Den slutsatsen har Läkemedelsverket kommit fram till i en rapport till regeringen: ”Samma patient kan ha flera licenser för samma licensläkemedel då många patienter har en önskan att göra sina läkemedelsuttag på olika apotek”, skriver Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket får för närvarande ungefär 70 000 licensansökningar per år.

– Det beror framför allt att på att det finns fler aktörer på apoteksmarknaden. Försäljningstilltåndet går till den som söker licensen. Patienterna kan ha licens på fler än ett apotek, säger Gunilla Andrew Nielsen, enheten för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket.

I Sverige finns drygt 9 000 godkända läkemedel som tillsammans innehåller cirka 1 600 läkemedelssubstanser. Men en patient kan behöva andra läkemedel än dessa.  Ett alternativ kan då vara förskrivning av licenspreparat.

Läkemedelsverket kan ge tillstånd till försäljning av icke godkänt läkemedel, en licens som kan vara enskild, generell eller en beredskapslincens. Vid en översyn från 2007 togs vissa läkemedel bort från listan med generella licenser. Det, i sin tur, har också bidragit till att öka antalet ansökningar om enskilda licenser.

Andra skäl är, enligt Läkemedelsverket, att avregistrering av läkemedel där godkänt alternativ saknas leder till fler licensansökningar; att antalet licensläkemedel med upprepad förskrivning har ökat över tiden; samt att avslag på rikslicens har givit upphov till ett mycket stort antal licensansökningar.

För att verkligen komma åt att kapa en stor del av licensansökningarna föreslår Läkemedelsverket att man ger  ”möjlighet för patienten att gå till valfritt apotek utan att ny ansökan behöver inkomma till Läkemedelsverket”.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev