Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Omtalat hjärtläkemedel in i förmånen

Publicerad: 5 april 2016, 08:47

TLV:s Sophia Brodin.

Foto: TLV

Det nya hjärtläkemedlet Entresto ingår sedan den 1 april i högkostnadsskyddet.


Ämnen i artikeln:

TLV

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att ge läkemedlet subvention med så kallad begränsning eftersom en ny värdering ska ske, om Entresto godkänns för fler indikationer. Det innebär subventionen just nu endast gäller vid behandling av kronisk symtomatisk hjärtsvikt hos vuxna med nedsatt pumpförmåga.

Hur många patienter som kan bli aktuella för behandling med Entresto – och även effekten av behandling i klinisk vardag för olika patientgrupper – är oklart. Landstingen och tillverkaren Novartis har därför enats om att dela på riskerna kring osäkerheterna.

– Sidoöverenskommelsen mellan företag och landsting innebär att företaget betalar tillbaka en del av behandlingskostnaden beroende på hur många patienter som behandlas, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV, till Dagens Apotek.

Entresto har beskrivits om en av de största nyheterna på flera år inom behandling av hjärtsvikt. Landstingens NT-råd kommer inom kort med en rekommendation om hur läkemedlet ska användas i vården, enligt TLV.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev