onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Opdivo rekommenderas för lung- och njurcancer

Publicerad: 1 juli 2016, 08:43

Landstingen rekommenderas att använda det omtalade immunterapiläkemedlet Opdivo (nivolumab) också vid icke-småcellig lungcancer av icke-skivepiteltyp samt vid njurcellscancer.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLungcancer

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det meddelade NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting i går torsdag. Rekommendationen gäller för avancerad sjukdom där patienterna tidigare har fått behandling.

Sedan tidigare har NT-rådet rekommenderat läkemedlet  vid behandling av avancerad lungcancer av skivepiteltyp och av avancerat malignt melanom.

Den nu aktuella nya indikationen lungcancer av icke-skivepiteltyp är den sett till patientantalet hittills största indikationen för läkemedlet. Här rekommenderar NT-rådet att patienternas tumörer innan behandling ska testas för uttryck av markören PD-L1. I ett separat införande- och uppföljningsprotokoll anges att behandlingen i första hand ska ges till patienter med ett uttryck på över 1 procent, eftersom de patienterna svarat bäst på behandlingen.Denna grupp utgör ungefär 54 procent totalt sett.

Under en övergångsperiod då analysen för testet görs tillgängligt i hela landet kan undantag för testning av alla patienter göras, skriver NT-rådet.

Opdivo tillhör läkemedelsgruppen PD1-immuncheckpointhämmare. Läkemedlet blockerar en bromsande signalväg i immunsystemet och gör därmed att immuncellerna lättare i angriper cancercellerna.

Relaterat material

Lovande tvåårsdata för immunterapi vid lungcancer

SKL ger tummen upp för PD1-hämmare mot lungcancer

Strul med namn försenar efterlängtad lungmedicin

Positiva resultat vid blåscancer

Bra treårsöverlevnad med PD1-hämmare vid melanom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev