Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Överklagande om HPV-vaccin avslås

Publicerad: 25 november 2011, 14:38

Foto: Photos.com

Förvaltningsrätten i Stockholm avslår Glaxo Smithklines ansökan om att landstingens upphandling av HPV-vaccin ska göras om.


Tidigare i år beslutade landstingen att köpa in Gardasil från Sanofi Pasteur MSD till den allmänna vaccineringen mot humant papillomvirus, HPV, som orsakar livmoderhalscancer. Beslutet överklagades av Glaxo Smithkline, GSK, som tillverkar det konkurrerande vaccinet Cervarix.

Till saken hör att landstingen beslutade att använda Cervarix vid en upphandling förra året. Den fick göras om sedan Sanofi Pasteur MSD överklagat.

Nu har Glaxo Smithkline drabbats av ett nytt bakslag. Förvaltningsrätten i Stockholm avslår företagets begäran om överprövning av den senaste upphandlingen. Domstolen tar inte ställning till vilket av vaccinen som är bäst men anser inte att landstingen har brutit mot bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling (domen finns i PDF-format i högerspalten).

– Vi är naturligtvis inte glada, men vi har inte hunnit analysera domen. Därför har vi inte hunnit ta ställning till om vi ska begära prövningstillstånd i kammarrätten, säger Johan Thor, kommersiell direktör för Glaxo Smithkline, till Dagens Medicin.

Glaxo Smithkline räknar med att bestämma sig för om företaget ska driva processen vidare i början av nästa vecka.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev