Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

P-medel på samma villkor i landet

Publicerad: 25 november 2014, 13:29

Från och med nästa år har landets unga kvinnor jämlika villkor, eller nästan i alla fall, när det gäller preventivmedel.


Alla landsting kommer från och med nästa år att ha samma åldersregler för subventionerade p-medel till unga kvinnor: nämligen upp till 25 år. Sveriges kommuner och landsting, SKL, rekommenderar samtidigt en egenavgift om max 100 kronor. Något som ”nästan alla”, enligt SKL, anpassar sig till.

Detta efter år av stora skillnader i avgifter, åldersgrupper och vilka preventivmedel som har subventionerats.

Vilka är det som inte vill ha det?

– Med viss reservation, för just nu tittar ju landstingen över sina avgifter: Men Norrbotten och Skåne har ingen egenavgift alls – och det är också förenligt med rekommendationen, säger Gunilla Thörnwall Bergendahl, samordnare för läkemedel på SKL.

– Dalarna är väl de som avviker, där är egenavgiften 200 kronor och vi har inte fått signaler om att de ska ändra det.

Dessutom har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat att p-pillret Cerazette åter ska ingå högkostnadsskyddet. När p-pillret försvann ur förmånen hösten 2011 ledde det till fri prissättning och merkostnader för patienter.

Rekommendationen från SKL kom i juni 2013.

– Vi har inte haft någon tidplan för det här arbetet. En del valde att hoppa på redan förra hösten, andra har behövt lite mer diskussioner, säger Gunilla Thörnwall Bergendahl.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev