Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Paracetamol hjälper inte mot ryggskott

Publicerad: 24 juli 2014, 08:14

Foto: Thinkstock

Läkemedlet paracetamol hjälper inte bättre vid ryggskott än placebo, visar en ny studie.


Paracetamol har jämförts med placebo vid akut lumbago, det vill säga ryggskott, i en ny studie från Australien. Resultaten av studien, som publicerats i dag i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, visade att läkemedlet inte var mer effektivt, skriver Dagens Nyheter.

Christopher Williams, doktor vid Sydneys universitet och huvudförfattare till studien, säger att resultatet visar att rekommendationen som i dag finns om att ta paracetamol som förstahandsval för behandling behöver omvärderas, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till ett pressmeddelande.

Han säger även att nästa steg är att ta reda på varför paracetamol hjälper mot andra smärtor, men inte mot just ryggskott.

1 652 personer med ryggskott deltog i studien. En del av dem fick ta paracetamol tre gånger om dagen i fyra veckor, en annan del fick ta paracetamol vid behov men inte över 4 000 milligram per dag och en del fick placebo. De som fått paracetamol tillfrisknade efter i snitt 17 dagar, oavsett om de tillhörde gruppen som tagit läkemedlet varje dag eller gruppen som tagit det vid behov. De som tagit placebo tillfrisknade efter i snitt 16 dagar. Det märktes inte heller någon skillnad i deltagarnas smärtnivå eller livskvalitet.

Läs abstract till studien här:

Christopher Williams med flera. Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial. The Lancet, publicerat online den 24 juli 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)60805-9

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev