Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Patienter får själva betala för aknemedel

Publicerad: 19 augusti 2013, 12:34

Aknepatienter får betala höga kostnader för sina läkemedel sedan ett nytt läkemedel introducerats.


Läkemedelsverket godkände i juni ett nytt läkemedel med isotretinoin, samma aktiva substans som sedan tidigare finns i Roaccutan. Sveriges Radio Ekot uppger att patienter nu själva måste betala för sina acneläkemedel som innehåller isotretinoin.

Anledningen är enligt Niklas Hedberg, avdelningschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, att Läkemedelsverket inte beviljar några nya licenser när det finns ett alternativt läkemedel som är godkänt. I det här fallet är det godkända läkemedlet inte subventionerat ännu.

– Det här är ett känt problem med licensläkemedel. De patienter som sedan tidigare har licens för Roaccutan beviljad kan fortfarande få sina läkemedel subventionerade.

Men de patienter som inte har en beviljad licens sedan tidigare måste alltså betala för det nya läkemedlet.

Gunnar Nyman, hudläkare i Borås, är kritisk till att läkemedlet inte är subventionerat.

– Det innebär att vi får behandla med betydligt mindre effektiva medel som inte räcker till för patienter med så här svår akne, säger han till Ekot.

– Om eller när TLV får in en ansökan om pris och subvention för det nu godkända akneläkemedlet kommer vi att hantera den så skyndsamt vi kan, säger Niklas Hedberg till Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev