söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Patienter kan höja HDL utan hjärtrisk med ny medicin

Publicerad: 18 november 2010, 16:10

AHA 2010 Läkemedlet anacetrapib höjer kraftigt det ”goda” kolesterolet HDL. Detta utan ökad risk för hjärthälsan, vilket satte stopp föregångaren torcetrapib.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Patienter med kranskärlssjukdom eller hög risk att drabbas av sådan sjukdom kan förbättra sina blodfettsvärden om de får behandling med det nya läkemedlet anacetrapib, utöver den förbättring som ges av statinbehandling.

Det är slutsatsen i en ny studie på över 1 600 patienter, som i går, torsdag, presenterades på den amerikanska kardiologikongressen AHA i Chicago.

Efter ett halvår hade anacetrapib ökat nivån av HDL-kolesterolet från 1,0 till 2,6 mmol/l. Samtidigt sänktes nivån av LDL-kolesterolet från 2,1 till 1,2 mmol/l.

Förändringarna motsvarar 146 procents ökning avd HDL-kolesterolet respektive 39,8 procents minskning LDL-kolesterolet jämfört med placebo.

I en säkerhetsanalys konstaterar forskarna att anacetrapib inte var kopplat till ökad kardiovaskulär risk – detta i motsats till den omdiskuterade föregångaren torcetrapib.

Utvecklingen av det senare läkemedlet avbröts av läkemedelsföretaget Pfizer i december 2006, sedan det visat sig att behandlade patienter fick sämre överlevnad och i högre grad drabbades av kardiovaskulära händelser.

Nu tänker läkemedelsföretaget MSD, som står bakom anacetrapib, gå vidare och studera anacetrapib i längre och större studier, med förhoppningen att läkemedlet ska ge skydd mot hjärt-kärlsjukdom.

Både anacetrapib och torcetrapib verkar genom att hämma enzymet CETP. Därigenom sker en omfördelning av kolesterol mellan LDL och HDL.

Studien, som har finansierats av MSD, publiceras samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 17 november 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev