Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Patienter larmades inte om kvalitetsbrister

Publicerad: 30 januari 2017, 07:05

Foto: Thinkstock

Redan i höstas upptäckte man att flera tillverkningssatser av läkemedlet Liothyronin, ett konstgjort sköldkörtelhormon, var bristfällig. Tusentals burkar drogs in – men patienterna informerades aldrig.


Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Flera av dem har nu blivit sämre efter att ha ätit tabletter från de indragna burkarna i flera månader, rapporterar SVT Nyheter.

Liothyronin tas av drygt 6 000 svenskar med hypotyreos. Utan medicinering riskerar den drabbade att utsättas för extrem trötthet, depression, smärta, viktuppgång och minnes- och koncentrationssvårigheter.

Kvalitetsbrister som upptäcktes i vissa förpackningar av läkemedlet handlade om att en lagring av tabletterna påverkade upplösningshastigheten, vilket kunde påverka effekten av medicineringen.

Men Läkemedelsverket bedömde risken för att patienter som låg och beslutade tillsammans med tillverkaren Takeda Pharma att enbart informera distributörer, grossister och apotek.

Nyheten nådde patienterna först efter att Sköldkörtelföreningen upptäckt hur flera drabbade skrev på nätet att de plötsligt blivit sämre.

– De berättar hur de har fått tillbaka sina hypotyreossymptom utan att varken de eller deras läkare har förstått varför. De har sprungit till läkarna som har justerat deras doser utan att de har blivit bättre. När det här uppdagades och de insåg att de hade de indragna batcherna så förstod de kopplingen, säger Nadja Öström, ordförande för Sköldkörtelföreningen, till SVT.

Läkemedelstillverkaren skriver i ett mejl till SVT att kommunikation ska förbättras framöver, och beklagar, liksom Läkemedelsverket, det inträffade.

ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev