Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Personal drogtestad i jakt på medicintjuvar

Publicerad: 25 mars 2009, 12:41

Flera vårdgivare har låtit genomföra kollektiva drogtester av sin personal – om det funnits misstankar att någon stjäl läkemedel.
– Det är ytterst tveksamt om man får göra så här, säger Vårdförbundets Stefan Larsson.


Flera gånger hade receptbelagda läkemedel stulits från olika läkemedelsförråd inom äldreomsorgen i Avesta. Men vem var den skyldiga?

– Ingen klev fram och erkände. Då väcktes tanken på drogtest. Det var sjuksköterskorna själva som ville ha det så, för det är klart att det väcker obehag, när man vet att någon måste ha gjort det, säger Ulla Erving, chef för vård och omsorg i Avesta kommun. 

Hårprover togs från samtliga 35 sjuksköterskor. Hårstråna skickades till Rättsmedicinalverket för analys till en kostnad av minst 35 000 kronor.

– Vi har haft några sådana fall på ­sistone. De är lite av en annan typ eftersom testningen i de här fallen används mer i utredande syfte, inte för att kontrollera personalen, säger Robert Kronstrand, kemist vid Rätts­medicinal­verket i Linköping.

Men enligt Marita Backius, chef för sjuksköterskorna i Avesta, handlade det inte om att sätta dit någon.

– Det är i förebyggande syfte och för att säkerställa att personalen inte är drogpåverkad, säger hon.

Marita Backius vill inte säga vad testerna visade, men enligt uppgift till Dagens Medicin pekade de ut en person, som senare valde att säga upp sig, varefter stölderna upphörde.

Vårdförbundet är mycket kritiskt till kommunens metoder för att komma tillrätta med stölderna.

– Jag känner inte till några detaljer om just det här fallet, men vi tar kraftigt avstånd från att testa så stora grupper, säger Stefan Larsson, ord­förande för Vårdförbundet i Dalarna.

– Det är arbets­givarens skyldighet att ha system som gör att sånt här går att upptäcka på ett tidigare stadium och att man närmare kan identifiera vem eller vilka individer det handlar om och sedan testa dem. En hel personal­grupp ska inte behöva bli misstänkt.

Men testningen var ju frivillig?

– Den är ju inte frivillig i och med att du är misstänkt. För att bli kvitt misstankarna tvingas du ta testet.

Även på Nynäsakuten, en privat vårdcentral i Nynäshamn, har man genomfört drogtester via håret för att få bukt med läkemedelsstölder. Både läkare och sjuksköterskor testade sig.

– Det var personalen själv som ville göra det, för att slippa bli miss­tänklig­gjord. Alla testade sig och precis som vi hade förväntat oss var ingen positiv, säger verksamhetschefen Anna Jarerot.

Hårprov dyrare men spåren sitter i längre

Det finns flera fördelar med att leta efter läkemedelssubstanser i hår i stället för i urin eller saliv: Det är mindre integritets­kränkande, svårare att manipulera och ger möjlighet att se längre tillbaka i tiden, upp till flera månader.

– Däremot ser man inga enstaka intag, vilket i och för sig kan vara en fördel om man är ute efter ett etablerat missbruk, säger Robert Kronstrand, kemist vid Rättsmedicinalverket.

Analysen sker i två steg, först en screening för att gallra ut negativa svar, och sedan en verifikationsanalys för att verifiera eventuella positiva svar.

Ett hårprov kostar 950 kronor per analys plus 1 500 kronor för varje utförd verifikationsanalys. Motsvarande siffror för urinprov är 150 kronor respektive 200–300 kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev