Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Personalens medicin ger inte rätta skyddet

Publicerad: 22 februari 2005, 14:38

Det antivirala medel som iförsta hand ska skydda sjukvårdspersonalen under en pandemi, amantadin, fungerar inte mot fågelinfluensa.


Socialstyrelsen föreslår i sin pandemiplan att Sverige ska ha ett beredskapslager av antivirala läkemedel. De ska framför allt användas förebyggande, för att skydda bland annat sjukvårdspersonal mot smitta. Lagret ska bestå av två olika läkemedel, Tamiflu (oseltamivir) och ett äldre antiviralt läkemedel, amantadin.

Sjukvårdspersonal och andra "nyckelgrupper" kommer i första hand att skyddas med amantadin, enligt pandemiplanen.

Förvånad över Socialstyrelsens val  Men amantadin har en rad svagheter. Det virus som orsakar dagens fågelinfluensa, H5N1, är resistent mot amantadin. Den resistensen kan finnas kvar även hos en ny, mer smittsam form av viruset.

- Virus har lättare att utveckla resistens mot amantadin än mot oseltamivir, säger Annika Linde, virolog på Smittskyddsinstitutet.

Hon är förvånad över att Socialstyrelsen valt att förorda amantadin. Läkemedlet är avregistrerat och säljs inte längre, eftersom det har fler biverkningar än nyare antivirala läkemedel.

Vanliga biverkningar är darrighet, sömnsvårigheter och oro.   Att Socialstyrelsen vill köpa in medlet beror framför allt på ekonomi. Amantadin är en enkel och billig substans med mycket lång hållbarhet.

- Det har också använts förebyggande under tidigare influensa-epidemier med gott resultat, säger Johan Carlsson, ansvarig för pandemiplanen på Socialstyrelsen.

Men fågelinfluensa-viruset är resistent mot medlet?  - Ja, det stämmer. Men det är inte alls säkert att det är just det viruset som orsakar en eventuell pandemi. Och vi köper ju in Tamiflu också, säger Johan Carlsson.

Tror du att sjukvårdspersonal kommer att vilja ingå i hemsjukvårdsgrupper med antivirala medel som skydd mot smittan?

- Det är oerhört sällan som sjukvårdspersonal drar sig ur sitt jobb. Det är klart att en sådan situation kan uppstå, men de får ju profylax, säger Johan Carlsson.

Socialstyrelsen förhandlar nu med läkemedelsindustrin om upphandlingen av antivirala läkemedel. Johan Carlsson räknar med att beredskapslagret ska vara på plats under våren.

- Det är inget stort problem att få fram medicinerna, säger han.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev