onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Pfizer ansöker om godkännande för Paxlovid

Publicerad: 11 januari 2022, 09:29

Behandlingen med Paxlovid har visat sig kraftigt minska risken för att patienter med covid-19 som har hög risk att bli allvarligt sjuka, behöver läggas in på sjukhus eller avlida.

Foto: Thomas Hansmann

Redan innan jul öppnade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA för att medlemsländerna kan börja använda Paxlovid vid covid-19. Nu har företaget lämnat in en formell ansökan hos myndigheten.

Ämnen i artikeln:

Covid-19EMAPfizer

Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Paxlovid (nirmatrelvir, ritonavir) är ett oralt antiviralt läkemedel som minskar förmågan hos viruset som orsakar covid-19, att föröka sig i kroppen. Ansökan som Pfizer lämnat in gäller för behandling av mild till måttlig covid-‌19 hos vuxna och ungdomar som löper hög risk att utveckla svår sjukdom.

I december meddelade EMA att läkemedlet kan användas för tidig behandling av vuxna patienter som har förhöjd risk att deras covid-19 blir allvarlig. Sverige innebär det att Läkemedelsverket kan godkänna en så kallad beredskapslicens efter begäran från Socialstyrelsen. 

Om Paxlovid sätts in får patienterna inte ha behov av syrgasbehandling och den antivirala behandlingen måste starta snarast, maximalt fem dagar, efter symtomdebut. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev