Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Pfizer fällda för produktplacering

Publicerad: 18 februari 2011, 13:30

Pfizer fällda för produktplacering

Foto: Foto: Photos.com.

Pfizer blir det första läkemedelsföretag som fälls för produktplacering av ett receptbelagt läkemedel i ett tv-program.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Inzoomningar och kvardröjande närbilder av en förpackning med den receptbelagda alzheimermedicinen Aricept i tv-serien Drottningoffret, som sänts i Sveriges Television, har ställt till det för Pfizer.

Läkemedelsföretaget blev kontaktat av produktionsbolaget bakom dramaserien och fick frågan om det ville låna ut en förpackning av läkemedlet. Pfizer svarade ja.

Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, noterar följande från den ovan nämnda serien: först ställs diagnosen Alzheimers sjukdom, sedan berättas det i positiva termer att det nu finns bra bromsmedicin och efter det ställs en läkemedelsförpackning på bordet där det klart och tydligt går att läsa: Aricept.

Pfizer hävdar att den läkemedelsförpackning de lånade ut var av obetydligt värde och att företaget inte haft vetskap om eller begärt att den skulle visas upp i bild. Om förpackningen skulle visas upp skulle Pfizer aldrig ha lånat ut den, hävdar företaget och uppger att det helt förlitade sig på att förpackningen endast skulle användas för att göra skådespelarnas förberedelser för inspelningen mer autentisk.

IGM är inte övertygat av Pzifers resonemang. Dels kostar en förpackning Aricept 918 kronor och är därmed inte av obetydligt värde, dels borde det vara uppenbart för Pzifer att förpackningen inte bara skulle visas runt bland skådespelarna utan att den även skulle komma att visas i filmen.

IGM beslutar därför att Pfizer ska betala 90 000 kronor i böter för att ha handlat i strid med läkemedelsbranschens etiska regelverk. Enligt läkemedelsföretagens branschorganisation, Lif, är det den första fällningen av produktplacering av ett receptbelagt läkemedel i tv-program.

Beslutet kommer inte att överklagas.

Läs hela IGM:s beslut

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev