Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Pfizer undersöker förväxlad medicin

Publicerad: 7 oktober 2014, 09:20

En kvinna i Göteborg larmade Pfizer om att hon hade hittat B-vitaminmedicin i stället för blodtryckssänkande medicin i sin pillerburk. Pfizer inväntar svar från fabriken.


I går förmiddag kontaktade patienten läkemedelsföretaget sedan hon upptäckt vad hon misstänker är B-vitaminmedicinen Behepan i stället för den blodtryckssänkande medicinen Salures i sin burk, berättar Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer i Sverige, som håller i Pfizers utredning.

Hon kontaktade även Sveriges Radios P4 Göteborg som har rapporterat om pillerförväxlingen.

Tabletterna ser olika ut. Blodtryckssänkande Salures är vit, rund och cirka 6 millimeter bred med en skåra på mitten. På tabletten som patienten misstänker är B12-vitamin står det BE.

– Patienten kontaktade oss i går och berättade det och då fick vi batchnummer, därför kom vi i gång redan i går, säger Johan Brun till Dagens Apotek.

Batchnumret gör att läkemedelsföretag kan hålla ordning på när, var och hur en sats med förpackade läkemedel har producerats. För varje batch sparas en burk och läggs på hyllan i fabriken.

Fabriken som tillverkar Salures tillverkar även B-vitaminen.

– Så det finns en teoretisk möjlighet, ja. Även om våra system ska göra att det inte kan ske, säger Johan Brun.

Har ni öppnat burken i fabriken?

– Jag tror att det sker nu. Det mejlades i går kväll och det ringdes tidigt i morse. Jag har ett samtal vid lunch då jag hoppas få svar på det här. Så det händer massor av saker just nu.

Vad händer mer?

– Vi meddelade omedelbart Läkemedelsverket. Jag ska göra det i dag också och diskutera i samråd med dem nästa nivå av aktivitet. Där kommer vi att gå igenom hur vi ska gå ut till vårdpersonal, vilket vi ser som en absolut möjlig åtgärd under dagen.

Hittills har Pfizer uppmanat patienter att vara extra vaksamma när de tar sin blodtryckssänkande medicin och kontrollera om tabletterna ser likadana ut som de brukar. Det går också att titta i nätversionen av Fass för extra kontroll och vid osäkerhet bör patienter kontakta sitt apotek.

Ingen av produkterna ska dock vara farlig att ta.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev