Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Pfizers forskningschef vänder sig till Sverige

Publicerad: 16 maj 2014, 09:30

Astra Zenecas svenska verksamhet har knappast berörts när Pfizer kommunicerat sina planer på att köpa det svenskbrittiska företaget. Nu skriver i alla fall Pfizers globala forskningschef, svensken Mikael Dolsten, ett öppet meddelande på svenska.


Det var i går eftermiddag som den aktuella texten lades  upp på sajten för Pfizers svenska dotterbolag. Men inte heller där  berör Mikael Dolsten vilka planer som Pfizer har för den stora svenska  verksamheten i Astra Zeneca vid ett eventuellt uppköp.

Han skriver att huvudmotivet för Pfizers intresse att  köpa det svenskbrittiska bolaget är en önskan om att bygga framgångsrik  forskning och att fortsätta leverera medicinska framsteg. Vidare lyfter  Mikael Dolsten fram hur väl de bägge företagens forskningsportföljer  kompletterar varandra.

Och apropå den oro som finns inför den möjliga affären  berättar han om sina erfarenheter från Pfizers uppköp av Wyeth. Enligt  Dolsten integrerades företagens forskning snabb i varandra. Resultatet  ska ha blivit en starkare organisation där många läkemedel och  medarbetare, inklusive han själv, har sina rötter i Wyeth.

Mikael Dolsten är inte tillgänglig för intervju i  dagsläget. Dagens Apotek ställde i stället några frågor till Lisa  O’Neill som är Pfizers pressansvarige för Europa, Afrika och  Mellanöstern.

Det verkar som att Sverige inte är viktigt i den  här affären. Sverige nämns knappt i er kommunikation om det föreslaga  uppköpet, varför då?

– Det har att göra med hur uppköp av företag är reglerat  i Storbritannien. Det finns strikta regler avseende den kommunikation  vi kan gå ut med. Därför är vi begränsade i vad vi kan säga.

Enligt Lisa O’Neill har Pfizer stor förståelse för den  osäkerhet som situationen skapar i Sverige. Hon poängterar att Pfizer än  så länge inte har några förhandlingar med Astra Zeneca och det därför  är för tidigt att spekulera i vad ett uppköp skulle innebära för  arbetstillfällen på olika ställen och var forskning inom olika  terapiområden ska bedrivas.

– Men några saker är viktiga att framhålla. Astra Zeneca  har forskning och forskare i världsklass och vi har den största  respekten för det stolta arvet och forskningsbasen som Astra Zeneca har i  Sverige.

Ni har lovat att 20 procent av de anställda inom  forskning och utveckling ska finnas i Storbritannien efter ett  eventuellt uppköp. Varför kan ni inte utfärda ett liknande löfte till  Sverige?

– Det beror på att vi i dag inte har någon sådan  verksamhet i Sverige, vilket vi har i Storbritannien. Eftersom vi ännu  inte för diskussioner med Astra Zeneca är det för tidigt att spekulera i  vilka åtaganden vi kan göra.

I går, torsdag, fick vi reda på att Pfizers vd  Ian Read ställt in ett möte med Sveriges näringsminister Annie Lööf.  Varför gjorde han det?

– Vi undersökte möjligheterna för ett sådant möte. Men  från vår sida kunde vi inte bekräfta mötet. Vi har haft diskussioner med  den svenska regeringen. Om affären blev av skulle diskussioner med den  svenska regeringen ansikte mot ansikte vara högt på vår agenda.

Kan du säga någonting annat som minskar oron i Sverige för ett uppköp?

– Jag har nog sagt det viktigaste. Vi hoppas att  patienter över hela världen, inklusive i Sverige, ska dra nytta av den  gemensamma verksamheten inom forskning och utveckling som blir  resultatet vid ett samgående.

– Det är också värt att säga att Pfizer har en långvarig närvaro i  Sverige med runt 500 anställda, inklusive en stor biofarmaceutisk  fabrik. Och vi genomför redan nu många kliniska prövningar i Sverige.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev