Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Piller före och efter sex kan minska hiv-risk

Publicerad: 2 december 2015, 09:19

Foto: Cynthia Goldsmith, Centers for Disease Control and Prevention

Tidigare studier har visat att daglig antiviral behandling kan minska risken för att bli smittad av hiv. Men enligt en ny studie verkar även medicinering bara vid behov vara en möjlig metod.


Män som har oskyddat sex med andra män är en högriskgrupp för hiv-infektion. Kondomanvändning rekommenderas alltid, men läkemedlet Truvada (tenofovirdisoproxil och emtricitabin) är godkänt som förebyggande behandling för högriskgrupper i vissa länder. Läkemedlet ska dock tas varje dag, vilket kan minska följsamheten.

I den nya studien, som publicerats i New England Journal of Medicine, minskade Truvada tydligt risken för hiv-infektion jämfört med placebo, trots att det bara togs före och efter sex. Forskarna menar att behandlingen skulle kunna vara ett sätt att minska förekomsten av hiv inom vissa grupper till dess att ett vaccin är tillgängligt.

Studien var dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad. Totalt ingick 400 män som hade oskyddat sex med andra män. De följdes i snitt drygt nio månader. Männen fick dessutom rådgivning om säkert sex, gratis kondomer och testades regelbundet för hiv-infektion.

Under uppföljningstiden blev 16 män smittade av hiv, två i gruppen som fick Truvada och 14 i gruppen som fick placebo. Fler misstänkta biverkningar inträffade i gruppen som fick Truvada, men inte fler allvarliga.

I snitt tog personerna i studien 15 tabletter per månad, och forskarna kan inte utesluta att läkemedlet kan vara mindre effektivt hos personer som har sex mer sällan. Trots en uppfattning om att förebyggande behandling kan öka riskbeteende såg forskarna inget sådant hos männen i studien.

Läkemedelsföretaget Gilead sponsrade studien med både Truvada- och placebotabletterna.

Världshälsoorganisationen, WHO, har inför världsaidsdagen kommit med nya behandlingsriktlinjer för hiv. Bland annat rekommenderar WHO att personer med hög risk för hiv-infektion ska erbjudas daglig förebyggande behandling. En annan nyhet i riktlinjerna är också att hiv-infektion ska behandlas med antivirala läkemedel oavsett hur sjuk man är.

Läs mer i abstract:

Jean-Michel Molina med flera. On-Demand Prexposure Prophylaxis in Men at High Risk for HIV-1 Infection. New England Journal of Medicine, publicerad online 1 december 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1506273

Relaterat material

Förebyggande behandling gav färre smittade

Studie kan bana väg för profylaxbehandling av hiv

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev