torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Pojke fick fel medicin i flera år

Publicerad: 22 april 2013, 12:51

En pojke fick fel luftrörsvidgande medicin i flera år, efter en felaktig förskrivning som flera apotek missat att uppmärksamma.


Det är Apotek Hjärtat som står för lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Men expedieringarna har skett på flera olika apotek vid olika apotekskedjor med början för två år sedan.

Då hade en liten pojke fått en förskrivning av läkare på Airomir Autohaler, en inhalationsstyrd luftrörsvidgande medicin som inte är avsedd för små barn. Första gången. Samma läkemedel har sedan förskrivits flera gånger av olika läkare, enligt Apotek Hjärtats anmälan och expedierats vid minst sju olika apotek.

Felet upptäcktes på ett Apotek Hjärtat i Skåne sedan pojken varit hos en specialist som förskrev Airomir Spray i stället. På apoteket diskuterades tidigare förskrivningar och expedieringar och recepthistoriken kontrollerades.

Enligt anmälan har felet troligen lett till utebliven eller mycket liten effekt av läkemedlet vilket gjort att barnet har fått uppsöka vård vid flera tillfällen för sina besvär.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev