måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Positivt besked om svenskt läkemedel för covid

Publicerad: 17 december 2021, 09:18

Foto: Getty Images

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s läkemedelskommitté CHMP ger positiva besked för ytterligare läkemedel för behandling av covid-19.

Ämnen i artikeln:

I korthetEMALäkemedelImmunterapiCovid-19

PH


Ett av de aktuella läkemedlen är Kineret (anakinra) från av det svenska läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi.

Läs även: EMA ger klartecken för beredskapslicens för Paxlovid 

EMA rekommenderar att Kineret används för vuxna patienter med lunginflammation som behöver syrgasbehandling och som riskerar att få svår andningssvikt. Läkemedlet är i dag godkänt för behandling vid bland annat reumatoid artrit och periodiska febersyndrom.

Det andra läkemedlet är Xevudy (sotrovimab), en monoklonal antikropp som har utvecklats av GlaxoSmithKline och Vir Biotechnology. För det är rekommendationen användningar hos tonåringar och vuxna som inte behöver syrgasbehandling, men som löper en större risk för att deras sjukdom förvärras, skriver Reuters.

Sotrovimab skiljer sig från andra sedan tidigare godkända antikroppsläkemedel mot covid-19 genom att effekten förväntas påverkas i mindre grad då viruset muteras. Sotrovimab binder nämligen till ett ställe på det så kallade spikproteinet på sars-cov-2 som är samma för flera typer av coronavirus och inte till de mer föränderliga delarna av spikproteinet som interagerar med värdcellernas protein ACE2. 

Det är EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet om läkemedlen blir godkända för indikationerna.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev