Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Prishöjningar på receptfritt

Publicerad: 18 Januari 2010, 10:17

Inför reformen som tillåter försäljning av receptfritt i vanliga butiker genomfördes en lång rad prishöjningar. Men företagen förnekar en koppling till omregleringen, och höjningarna gäller i många fall läkemedel som fortfarande måste säljas på apotek.


Den 1 november i fjol blev försäljning av vissa receptfria läkemedel tillåten utanför apotek.

Som Dagens Apotek rapporterade i höstas genomfördes dessförinnan prishöjningar för receptfria värktabletter som Alvedon och Panodil, räknat per tablett. Enligt Läkemedelsverkets nya krav får bara förpackningar med maximalt 20 tabletter av dessa läkemedel säljas. Tidigare innehöll de största förpackningarna i regel 30 tabletter, men företagen har valt att behålla priserna per förpackning ganska oförändrade, vilket i praktiken innebar kraftiga prishöjningar.

Enligt en kartläggning som presenteras i Dagens Nyheter i dag föregicks reformen som tillåter receptfritt i butiker även av en lång rad andra prishöjningar på receptfritt. Av Apoteket AB:s 50 mest sålda receptfria produkter höjdes priset mellan januari och oktober 2009 på ett 30-tal, enligt DN.

Läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline, GSK, kopplar dock inte sina prisökningar till omregleringen, utan hänvisar bland annat till den försvagade kronan och att förpackningskostnaden utgör en stor del av kostnaden per ask.

Försäljningen utanför apotek är begränsad till preparat som finns på en lista som Läkemedelsverket sammanställt. De prishöjningar som DN ger som exempel, gäller visserligen receptfria läkemedel, men i flera fall läkemedel som inte finns på Läkemedelsverkets lista. Dessa, exempelvis Xyloproct rektalsalva, laxermedlet Dulcolax och smärtstillande Voltaren gel, får liksom tidigare inte säljas utanför apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev