Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Priskrig att vänta när patent löper ut

Publicerad: 26 oktober 2005, 13:50

Patentutgången för Pfizers antidepressiva läkemedel Zoloft fredag den 28 oktober, ser ut att skapa ett priskrig. Hela 22 företag står beredda att börja sälja sertralin, den aktiva substansen i Zoloft.


De senaste tolv månaderna har den generiska marknaden omsatt drygt 1miljard kronor. Ett fåtal substanser dominerar och 20substanser står för drygt 50 procent av hela generikamarknaden.

Sammanlagt finns ett 70-tal företag som marknadsför generika på den svenska marknaden. Av dem har 40aktivt sålt läkemedel på generikamarknaden de senaste 12 månaderna.

Utgången av patentet på Pfizers antidepressiva läkemedel Zoloft den 28 oktober, se Dagens Medicin nr 37/05, gör att betydligt fler är på gång in.

Under både 2003 och 2004 var Zoloft det mest sålda läkemedlet i Sverige, räknat i kronor. Läkemedelsstatistik AB har gjort en prognos för hur marknaden för sertralin kan utvecklas under de kommande två åren när patentet för Zoloft gått ut, se grafik nedan.   Prognosen bygger på erfarenheterna från patentutgången på det blodfettsänkande läkemedlet Zocord, med den aktiva substansen simvastatin. Simvastatin är i dagsläget den volymmässigt största substansen på marknaden.

Snabbt sjunkande priser att vänta  Trots att patentet på Zocord gick ut redan i april 2003 pågår fortfarande ett priskrig om den generiska substansen. Bara under september föll priset sju gånger på simvastatin 20mg i förpackningsstorlek 98-100 styck.

I dag är genomsnittspriset på en tablett 4 procent av vad det var innan patentet gick ut.

Sertralin ligger i dag på samma pris som simvastatin gjorde när patentet gick ut. Om sertralin följer samma prisutveckling som simvastatin, innebär det att sjukvårdshuvudmännens kostnad för sertralin, med oförändrad volym, sjunker från knappt 350 miljoner kronor för år 2005 till 52 miljoner för 2006 och 38 miljoner för 2007.

Prisraset kan dock ge en viss dynamisk effekt som ökar försäljningsvolymen. Det kan också komma att ske en övergång från andra läkemedel till sertralin av kostnadsskäl.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev