fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Priskrig på paracetamol

Publicerad: 31 oktober 2016, 07:05

Bilden är ett montage.

Samtidigt som apoteksbranschen tar krafttag för att styra upp försäljningen av paracetamol till unga verkar det pågå ett priskrig på värktabletter hos vissa etablerade apotek på nätet.

Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatApoteaApoteksgruppenApoteket ABKronans ApotekSveriges FarmaceuterSveriges ApoteksföreningLäkemedel

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I förra veckan hade Apotea sänkt priset till nio kronor för en förpackning med 20 tabletter av smärtstillaren Pamol. I Apotek Hjärtats webbutik kostar samma ask tio kronor – med tillägget att priset i butik är 40,50 kronor.

Hos Apoteket AB och Apoteksgruppen är webbpriset 31 kronor medan Kronans Apotek inte säljer Pamol receptfritt på nätet.

Apotek Hjärtat ser dock ingen motsättning i att vara ett ansvarsfullt apotek och vilja motverka förgiftningar samtidigt som värktabletter reas ut.

– Hjärtat började begränsa försäljningen av paracetamol till minderåriga redan för ett år sedan, före det blev en generell branschöverenskommelse. Vår bild är att i de fall där överanvändning förekommer beror det på andra orsaker än ett lågt pris, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Ica-gruppen som äger Apotek Hjärtat.

Billiga värktabletter med paracetamol upprör inte heller Sveriges Apoteksförening. Vd Johan Wallér påpekar att det råder tuff konkurrens på apoteksmarknaden och prispress är en effekt av det.

– Prispress var också ett uttalat mål med omregleringen. Det finns ingen motsättning mellan prispress på marknaden som kommer kunderna till del och en ansvarsfull försäljning av läkemedel, säger han.

Sveriges Farmaceuter välkomnar branschens initiativ att begränsa försäljningen av värktabletter med paracetamol till unga, men tar inte ställning i prisfrågan.

– Det viktiga är mängden läkemedel som får köpas vid varje tillfälle och att detta styrs upp är välkommet. Prissättningen har vi inga synpunkter på som fackförbund, säger Clary Holtendal, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter.

Relaterat material

Försäljningen av paracetamol begränsas på apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev