Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Prissänkningar på läkemedel har gett stora besparingar

Publicerad: 28 April 2010, 11:40

Förra årets förslag från Lif och TLV om sänkta läkemedelspriser har hittills gett större besparingar än väntat. Men det beror inte så mycket på billigare originalläkemedel. NY VERSION 12:31


Lif, läkemedelsindustrins branschorganisation och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, föreslog i fjol bland annat att prissänkningar skulle genomföras med 65 procent, från prisnivån som rådde före patentutgången. Förslaget genomfördes från den 1 juli.

Tanken var att detta skulle ge besparingar på cirka 350 miljoner kronor  på årsbasis. Nu visar en prognos från Lif, baserad på utfallet hittills, att den årliga besparing som detta ger kommer att uppgå till  över 420 miljoner kronor - minst 20 procent mer än TLV:s beräkningar.

Prissänkningarna på originalläkemedel har dock i genomsnitt varit betydligt mindre än 65 procent - i genomsnitt bara 14 procent.

Att priset inte fick understiga det lägsta generikapriset kan vara en av förklaringarna till detta. I stället har priserna på generika gått ned med i genomsnitt 34 procent, enligt Lifs beräkningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev