söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Propplösande behandling var säkert och effektivt hos äldre

Publicerad: 25 november 2010, 14:56

Tidigare har det varit oklart om trombolys gör nytta hos äldre patienter med blodpropp i hjärnan. Men en ny studie visar att behandlingen ökar deras möjligheter att klara sig själva.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Trombolys är den enda medicinska behandlingen som kan mildra effekterna av en blodpropp i hjärnan, ischemisk stroke. Men eftersom behandlingen i kliniska studier nästan uteslutande undersökts hos patienter under 80 år, har den bara varit godkänd för patienter under denna ålder.

Nu indikerar dock en internationell registerstudie att behandlingen också ger fördelar hos patienter över 80 år, vilka utgör ungefär en fjärdedel av strokepatienterna.

– På många sjukhus har man på individuell basis ändå behandlat en del äldre patienter. Och i vår uppföljning ser vi att de patienterna har nytta av behandlingen. Detta bör öppna för att ännu fler äldre patienter får trombolys, säger Nils Wahlgren, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som är medförfattare till studien.

I undersökningen jämfördes 2 234 patienter över 80 år som fått trombolys med 1 237 jämngamla patienter i en historisk kontrollgrupp som inte fått trombolys.

Tre månader efter att stroken inträffat kunde patienterna som fått trombolys i högre grad föra ett liv oberoende av hjälp från andra, jämfört med patienterna som inte fått trombolys. Andelen patienter som klarade detta var 32,9 respektive 20,7 procent.

– Sammantaget med andra nypublicerade data som visar att äldre patienter inte får ökad risk för blödningskomplikationer visar detta att trombolys är en bra behandling även för äldre patienter, säger Nils Wahlgren.

Studien publiceras i tidskriften British Medical Journal.

Läs hela originalstudien:

BMJ 2010; 341: c6046

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev