lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Proteintest gav inte bättre prognos vid äggstockscancer

Publicerad: 1 juni 2009, 09:26

Asco 2009 Tidig behandling baserad på ett test för proteinet CA125 gav inte längre överlevnad vid återfall i cancer i äggstockarna.


Tumörproteinet CA125 kan användas som markör för att bland annat följa effekterna av behandling vid äggstockscancer. Ett internationellt forskarlag har nu undersökt nyttan av att använda markören för att starta tidig behandling vid återfall i sjukdomen.

I studien ingick 1 442 kvinnor med äggstockscancer som efter behandling inte längre visade några tecken på sjukdom. De följdes sedan med test för CA125 var tredje månad.

Om nivån av markören steg till dubbla det normala lottades kvinnan till att antingen få direkt cellgiftsbehandling eller till en grupp där behandling först sattes in när det fanns andra kliniska tecken och symtom på att tumören kommit tillbaks.

Läs abstract presenterat på Asco den 31 maj 2009

Totalt var det 527 patienter som uppnådde så höga CA125-nivåer att de lottades till någon av de två grupperna. De fick behandling enligt gängse lokal rutin på det sjukhus de vårdades på. I median startade behandlingen fem månader tidigare i gruppen som lottades till direkt behandling.

Men efter en uppföljningstid på i median 4,1 år, då totalt 351 patienter hade avlidit, fanns ingen skillnad i överlevnad mellan de två grupperna.

Forskarna slutsats är att behandling baserad på nivån av CA125 inte har något extra värde för patienter som tidigare drabbats av äggstockscancer.

Studien presterades i går, söndag, på cancerkongressen Asco i Orlando, USA.

Patienterna i studien fortsätter att följas med avseende på total överlevnad.

Studien presenterades i går, söndag, vid den pågående cancerkongressen Asco i Orlando, USA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev