Läkemedel
Psykiater vill skriva ut cannabis mot Tourettes
Publicerad: 14 februari 2017, 07:52
Psykiatern Hans Olsson hoppas kunna hjälpa en patient med svårt Tourettes syndrom med en ovanlig förskrivning. Men myndigheterna vill inte ge någon råd.
Ämnen i artikeln:
Länssjukhuset Ryhov JönköpingLäkemedelsverketSocialstyrelsenIvoLäkemedelMultipel skleros– Det är lite frustrerande när man vill ha vägledning. Det här är ju politiskt sprängstoff och då vill man ha på fötterna, säger Hans Olsson, psykiater vid Länssjukhuset Ryhov till Dagens Medicin.
Bakgrunden är att han vill behandla en av sina patienter med cannabispreparatet Sativex. Patienten har mycket svårt Tourettes syndrom men är i övrigt frisk och lever under ordnade former. I anamnesen finns uppgifter som talar för att behandling med cannabispreparat skulle ge en positiv effekt på patientens tics. Problemet är att Sativex, som är godkänt för behandling av spasticitet orsakad av multipel skleros, ms, inte är godkänt för behandling av Tourettes syndrom.
Enligt Hans Olsson finns däremot flera fallrapporter och mindre studier som talar för att cannabispreparat skulle kunna ha en gynnsam effekt vid Tourettes syndrom.
När Hans Olsson, med den tillgängliga vetenskapen i ryggen, vände sig till Läkemedelsverket för råd om behandlingen kunde anses vara i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet, svarade myndigheten att den inte tog ställning till off label-behandlingar utan att ansvaret föll på den behandlande läkaren. När han sedan vände sig Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fick han ett liknande svar: Ivo ger inte svar i ärenden som eventuellt kan bli föremål för myndighetens framtida tillsyn.
Därav Hans Olssons frustration.
– Det är ingen som vill ta ett ansvar, däremot vill man bedöma efteråt. Går det bra kommer ingen att reagera, går det dåligt åker man dit, säger han.
Nu står Hans Olssons hopp till att Socialstyrelsen vill uttala sig i ärendet. Han kommer inte att skriva ut Sativex till sin patient utan att myndigheten backar upp honom. Gör den det kommer han och en kollega, som är neurolog med erfarenhet av att behandla ms-patienter med Sativex, att noggrant följa patienten och utvärdera resultatet. Blir utfallet positivt går de förmodligen vidare och försöker få det publicerat som en fallstudie.