onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Rådet: Ha medicin för en månad hemma

Publicerad: 6 mars 2023, 07:33

Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Beredskapen ska stärkas och sårbarheten minska hos patienterna, sjukvården och apoteken. Därför rekommenderas nu patienter som regelbundet tar en viss medicin att ha en månads förbrukning av läkemedlet hemma.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenDiabetes typ 1Diabetes typ 2

TT


Det gäller läkemedel och förbrukningsartiklar som förskrivits av hälso- och sjukvårdspersonal, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Rekommendationen berör patienter som stadigvarande behandlas med receptbelagda läkemedel, som används vid exempelvis blodtrycksförhöjning, hjärtåkomma eller diabetes.

Läs också: Knapert med GLP1-analoger mot diabetes i landet

Dessutom omfattas patienter som långsiktigt använder förskrivna artiklar som till exempel stomibandage eller för kontroll av blodsockret.

"Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också", säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen.

Rekommendationen medför ingen förändring i reglerna för läkemedelsförmåner. Även tidigare har det varit möjligt att skapa den egenberedskap som Socialstyrelsen nu rekommenderar.

Fakta: Detta omfattas inte av rekommendationen

Läkemedel och förbrukningsartiklar som inte omfattas av rekommendationen:

– Receptfria läkemedel och förbrukningsartiklar eller läkemedel som skrivs ut för kortare tids behandling.

– Läkemedel eller dosering som provas ut och kan komma att ändras.

– Läkemedel med expeditionsintervall, alltså recept som av medicinska skäl är skrivna så att det inte går att hämta ut nästa förpackning förrän en viss tid har passerat.

– Livsmedel som förskrivs på recept.

Källa: Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev