Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Receptändringar kan vara ok enligt facken

Publicerad: 2 April 2015, 08:53

Foto: Pontus Ferneman/Bildbyrån

Representanter för Läkarförbundet och Sveriges Farmaceuter anser att det finns tillfällen då farmaceuter borde kunna ändra i läkares recept.


I en intervju med Dagens Apotek nyligen ansåg apotekaren Johan Olofsson, som driver den oberoende apoteksaktören Din Apotekare, att det ibland uppstår situationer då farmaceuter skulle kunna ändra i förskrivningar utan att först kontrollera det med läkare. Många av Dagens Apoteks läsare höll med Johan Olofsson i kommentarer på sajten.

Han får även visst medhåll från läkarhåll.

– I de exempel han ger känns det rimligt att farmaceuten kan ändra, säger Emma Spak, ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik.

Ett av de exempel Johan Olofsson gav är då läkaren har förskrivit dosen en och en halv tablett om dagen av ett läkemedel som saknar skåra. Om även det utbytbara läkemedlet som är periodens vara saknar skåra måste farmaceuten i det fallet kontakta läkaren för att kunna byta till en likvärdig delbar tablett.  Ett annat exempel är när farmaceuten vet att kunden är allergisk mot ett hjälpämne i ett läkemedel. Inte heller då kan hen byta till ett likvärdigt preparat utan att kontakta förskrivaren.

– Kunden kan då få vänta på sitt läkemedel allt från en dag till en vecka innan vi har fått tag på läkaren, sade Johan Olofsson i intervjun.

Emma Spak reagerar på uppgiften att det kan ta en vecka att få tag på en läkare.

– Det känns märkligt att det ska ta så lång tid. Apotek kan inte ha alla förskrivares hemnummer, men apotek bör alltid kunna komma i kontakt med en förskrivare på samma enhet om man behöver ställa frågor om eller ändra i ett recept.

Hon betonar att det är viktigt med kommunikation mellan farmaceuter på apotek och läkare.

– Om patienten är allergisk mot ett ämne som en läkare har skrivit ut vill läkaren få reda på det.

Sveriges Farmaceuters förbundsdirektör Kristina Niemi anser liksom Johan Olofsson att det finns situationer på apotek där den kompetens som apotekare och receptarier har inte används.

– Regelverket tar inte riktigt hänsyn till att det är en legitimerad och kompetent grupp som arbetar med att expediera läkemedel, säger hon.

Men  och och i så fall vilka ändringar en farmaceut ska kunna göra i en förskrivning är inget som Sveriges Farmaceuter har någon uttalad policy om.

Borde ni driva den frågan?

– Vi driver de ärenden där vi ser att det finns uttalade behov från våra medlemmar. När man som medlem ser sådant som bör ändras är det viktigt att man lyfter detta.

– På ett generellt plan driver vi alltid att farmaceuters kompetens måste användas fullt ut.

Hon framhåller också att Sveriges Farmaceuter har etiska riktlinjer som handlar om att apotekare och receptarier ska säkerställa att patienter får rätt behandling.

– Det måste alltid göras utifrån farmaceutens kunskap och omdöme och om patientsäkerheten är hotad kan det finnas tillfällen då man inte kan följa regelverken strikt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev