Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Receptarie skrev olagligt ut 9 000 narkotikaklassade tabletter

Publicerad: 5 januari 2015, 09:18

Foto: Thinkstock

En kvinna som jobbade som receptarie döms, efter en dom i tingsrätten, för urkundsförfalskning och narkotikabrott.


Receptarien på ett apotek i norra Stockholms län överlät drygt 9 000 narkotikaklassade tabletter till en man som hon då hade ett förhållande med, trots att hon inte hade någon förskrivarrätt, enligt målsägande. Läkemedlen som förskrevs var bland annat morfin, oxycontin och sobril.

Vid 33 tillfällen förfalskade hon e-recept genom att använda sig av olika läkares namn och förskrivarkoder, enligt domen.

I förhör uppger kvinnan att hon var medveten om att hon skulle bli upptäckt om hon skrev ut allt för stora doser och att hon därför valde att inte göra det, enligt domen. Vidare att hon började gå tidigare till jobbet för att kunna utföra förfalskningarna i fred. Enligt kvinnan ska mannen ständigt ha klagat på sina smärtor, varpå kvinnan tyckte synd om mannen och därför skrev ut falska e-recept på smärtstillande och lugnande mediciner. Förskrivningarna började hösten 2011 och slutade januari 2012.

Det uppdagades efter att en kund, som fattat misstanke, kontaktades apotekschefen. Kvinnan ska sedan ha blivit uppsagd med omedelbar verkan och relationen mellan henne och mannen tog slut i samband med det.

Efter en dom i tingsrätten är påföljden villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev