Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Receptbelagd medicin är vanligast i tabletthandeln

Publicerad: 20 juni 2011, 10:08

Polisens narkotikabeslag kommer till 70 procent från recept som läkare skrivit ut.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sergels Torg i Stockholm är den största marknadsplatsen för droghandel i Sverige. Polisen uppskattar att 70 procent av de tabletter som säljs där har skrivits ut på recept av svenska läkare.

– Jag började här 1999, och då var läkemedelsproblematiken inte alls så stor. Man fick känslan av att det som såldes där nere var sådant som smugglades in, säger Jocke Beland, chef för narkotikaspaningen runt Sergels Torg, till Sveriges Televisions Rapport.

I dag är det i hög grad svenska läkare som förser missbrukare med narkotika. Oftast handlar det om patienter som besöker flera läkare och säljer läkemedel vidare. Vissa läkare tar också betalt för att skriva ut narkotikaklassade läkemedel, uppger Rapport.

Enligt Socialstyrelsen handlar det bara om ett fåtal läkare som missköter sig, men Jocke Beland anser att de ställer till stor skada.

– Lurade människor, som inte begriper, finns det överallt. Det kan vi inte göra så mycket åt, men de som gör det med berått mod, de borde verkligen bannlysas, säger Jocke Beland till Rapport.

Relaterat material

Läkare skrev ut Flunitrazepam till tv-reporter med dold kamera

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev