Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Regeringen skriver vaccinavtal med Sanofi

Publicerad: 22 juli 2021, 08:11

”Det här är ett avtal under förutsättning att det blir godkänt. Vi använder inga vaccin som inte är godkända och väl beprövade”, säger socialminister Lena Hallengren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige tecknar i dag vaccinavtal med franska Sanofi. Läkemedelbolagets vaccin mot covid-19 granskas just nu av EMA.


Ämnen i artikeln:

SanofiCovidvaccinEMALäkemedelsverketLena HallengrenKarolinska institutetFolkhälsomyndigheten

På torsdagens regeringssammanträde fattas beslutet att Sverige ska köpa in franska Sanofis proteinbaserade vaccin Vidprevtyn – förutsatt att det godkänns av först Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och sedan svenska Läkemedelsverket. Trots att Sverige har gott om vaccindoser anser regeringen att det nya avtalet skapar alternativ och att det är bra med spridning mellan vaccin som är konstruerade på olika sätt.

Läs mer: Snapchat och vykort ska locka unga att vaccinera sig 

– Man ska se de här avtalen som försäkringar om att vi har tillräckligt, att inte lägga alla ägg i samma korg om det skulle hända något med tillverkaren, med viruset eller med vaccinet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

EMA granskar

När – eller om – ett godkännande kan ges har varken Hallengren, EMA eller svenska Läkemedelsverket svar på i nuläget. Avtalet innebär inte att Sverige går in med pengar på förhand.

– Det här är ett avtal under förutsättning att det blir godkänt. Vi använder inga vaccin som inte är godkända och väl beprövade, säger Lena Hallengren.

Sanofis vaccin innehåller ett immunstimulerande ämne, så kallat adjuvant, som även ingick i pandemrixvaccinet som gavs mot svininfluensa 2009, då flera hundra personer som vaccinerats drabbades av narkolepsi. Enligt Läkemedelsverket bidrog vaccinet till en ökad risk att drabbas av sjukdomen. Men risken för narkolepsi är inte kopplad till ämnet som även ingår i Sanofis vaccin, enligt en studie som publicerats i tidskriften Vaccine 2019.

Proteinbaserat vaccin

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, förklarar att det adjuvant som används i både Sanofis vaccin och i pandemrix inte ensamt ökar risken för narkolepsi. I fallet svininfluensan så triggades den autoimmuna sjukdomen narkolepsi av protein från influensavirus som i vaccinet blandades med det adjuvant som heter AS03.

–  Det finns ingen rapporterad koppling mellan narkolepsi och covid-19 eller vaccination mot covid-19, således finns ingen anledning att tro att covidvaccinet ihop med AS03 skulle kunna orsaka narkolepsi, säger han.

Okej som tredje dos

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade på tisdagen att de påbörjat en så kallad löpande värdering av Sanofis vaccin. Tidiga preliminära studier av vaccinet har visat att det triggar produktionen av antikroppar mot sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19.

EMA kommer nu att gå igenom data löpande direkt när den tillgängliggörs så att Sanofi inte behöver vänta tills all data samlats in för att göra en formell ansökan om godkännande.

Syftet är att skynda på processen och göra bedömningen snabbare i den kritiska situation som pandemin är, enligt svenska Läkemedelsverket.

Ett godkänt vaccin från Sanofi kan enligt Lena Hallengren ges som tredje dos till dem som tidigare fått ett annat vaccin.

– Folkhälsomyndighetens bedömning är att det ska ges till den vuxna befolkningen, inte till barn och unga, säger hon.

Myndigheten anser även, enligt Hallengren, att basen i den svenska vaccinationskampanjen fortsatt ska vara vacciner av typen mRNA.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev