Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Region bestrider att dosupphandling var otillåten

Publicerad: 19 februari 2014, 12:44

Att riva upp avtalet med Apotekstjänst hade inte kunnat ske på ett patientsäkert sätt, anser Västra Götalandsregionen i ett svar på en anmälan från Apoteket AB.


Apoteket AB har tidigare begärt det prövat om Västra Götlandsregionen gjort en otillåten direktupphandling då regionen beviljade mer pengar till dosleverantören Apotekstjänst. Utöver det som var avtalat i upphandlingen har Apotekstjänst fått ett tillskott på 1 krona per dosdygn, vilket innebär cirka 1 miljon kronor extra per månad jämfört med anbudet i upphandlingen. Apotekstjänst har också fått ett förskott på 21,5 miljoner kronor.

Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten i Göteborg. I ett yttrande till rätten bestrider regionen Apotekets version.

Enligt Västra Götalandsregionen var det inte, i motsats till vad Apoteket AB anser, uppenbart att Apotekstjänst hade en mycket begränsad kapacitet att genomföra uppdraget.

Regionen anser också, i motsats till Apoteket AB, att det inte hade varit en möjlighet att byta leverantör när det uppdagades att Apotekstjänst hade svårt att klara uppdraget. Enligt regionen hade det inte kunna ske på ett patientsäkert sätt.

– Vi anser att det var en nödsituation i somras. Vi gjorde de här förändringarna i avtalet eftersom vi värnar säkerheten för 36 000 patienter, säger Lars Hillerström, finanschef vid Västra Götalandsregionen, till Dagens Apotek.

– Det är ganska långa ledtider och även om Apoteket AB hade kunnat ta över uppdraget på 14 dagar som de säger så är det för lång tid då det inte kan bli en dag som patienter står utan dosläkemedel.

Hur ser du på att ni har gett Apotekstjänst mer betalt än vad som var avtalat i upphandlingen?

– Självklart är det inte bra att göra tillägg till ett befintligt leverantörsavtal, men det här var en exceptionell situation. När vi gör nästa upphandling kommer vi ha en annan kravspecifikation mot leverantören.

Västra Götalandsregionen bestrider också Apoteket AB:s uppgifter om att man gjort en felaktig bedömning av Apotekstjänsts ekonomiska situation i samband med att tillskottet beviljades.

Det förskott som betalades ut väntas av regionen vara återbetalat i april.

Relaterat material

Extrapengar till domstol

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev