lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Region Skåne tar steget mot e-handel

Publicerad: 22 maj 2017, 07:37

Region Skånes chefsapotekare Per Holmér.

Region Skåne tar nästa steg mot e-handel, när en ny leverantör av apotekstjänster till sjuhusvården knyts upp under sommaren.

Ämnen i artikeln:

ApoexApoteket ABLäkemedel

Region Skåne beslutade i fjol att byta apotekstjänsteleverantör från Apoteket AB, till Apoex. Apotekstjänsteavtalet gäller drift av ett logistikcentrum för läkemedelsförsörjning, samt skötsel av läkemedels- och vätskevagnsförråd och maskinellt förpackade doser. Det ingår även tillverkning och beredning av läkemedel och hantering av kliniska prövningar.

– Under omställningsperioden gör vi nödvändiga anpassningar av våra system. Den 1 september ska bytet vara klart, då går vi via Apoex, säger Per Holmér, som är chefsapotekare på Region Skåne.

Affären är värd ungefär 60 miljoner kronor per år, uppskattat utifrån fjolårets omsättning från den tidigare leverantörens avtal.

– Bytet innebär att vi övergår till ett mer strukturerat informationsflöde, säger han.

Parallellt med leverantörsbytet inför Region Skåne även e-handel. Beslutet är inte är relaterat till upphandlingen av apotekstjänster, uppger Holmér. Men det är en konsekvens av leverantörsbytet, då det förenklar övergången.

– Genom bytet äger vi betydligt mer av informationen i våra system än vi gjorde tidigare, vilket underlättar satsningen, säger Per Holmér.

E-handel via Apoex beställningssystem Care införs till en början för läkemedel i hela förpackningar.

– När det gäller leveranser direkt från tillverkning, beredning och paketerade doser är vi ännu inte framme, säger han.

Valet av leverantör av apotekstjänster utvärderades utifrån kostnaden för avtalet och hur väl leverantören möter kraven på leveranser och kvalitet i övrigt, säger Per Holmér.

Upphandlingen överklagades inte av konkurrerande leverantörer. Har ni hört några klagomål inifrån organisationen?

– Nej, men förutom för pilotverksamheterna vi är inte igång ännu. Vi arbetar intensivt i ett omställningsprojekt tillsammans med både avgående och tillträdande leverantör för en störningsfri övergång.

Apoex övertar apotekstjänsterna

Tidigare var Apoteket AB apotekstjänsteleverantör, men upphör stegvis från och med den 31 augusti med sina leveranser. När det nya avtalet är i drift kan privata vårdgivare handla läkemedel via Apoex till Region Skåne. Vissa privata rådgivare kan behöva använda både Regions Skånes beställningssystem Raindance och Apoex Care, för att kunna köpa till avtalade priser. Detta gäller verksamheter som har läkemedel som finansieras via Hälso- och sjukvårdsnämnden.  Apoex  beställningssystem Care ska användas för beställningar av läkemedel från Apoex där vårdgivaren har kostnadsansvaret. Apoex får ta ut en licensavgift för användare av beställningssystemet Care.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev