Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Regler för receptfritt spikade

Publicerad: 26 oktober 2009, 07:57

Nya föreskrifter från Läkemedelverket förtydligar att butikspersonalen kontinuerligt måste hålla koll på de receptfria läkemedel som säljs utanför apotek från den 1 november.


Från den 1 november tillåts försäljning av vissa receptfria läkemedel utanför apotek i Sverige.

Efter en remissrunda har nu Läkemedelsverket färdigställt de nya föreskrifter som talar om hur försäljningen får gå till. Samtidigt presenterar verket en mer fullständig vägledning för hur reglerna ska tolkas. Häromveckan lade myndigheten ut en kortfattad vägledning på sin hemsida.

– Det blev några ändringar i föreskrifterna jämfört med remissversionen. Det gäller framför allt hur läkemedlen ska exponeras. Tidigare stod det bara att läkemedlen ska hållas under direkt uppsikt, men nu har vi lagt till lite mer text som förklarar vad vi menar. Personalen måste kontinuerligt hålla uppsikt över läkemedlen, berättar Johanna Lindholm, handläggare på Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

– Vi har också gjort några ändringar i texten när det gäller hanteringen av reklamationer, säger hon.

Som väntat avråder Läkemedelsverket i vägledningen butikspersonalen från att ge råd om läkemedlen, om man inte anställt en farmaceut.

Läkemedelsverket inbjuder också till två informationstillfällen i november, med inriktning på handel med receptfria läkemedel utanför apotek.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev