Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Rekommendationer om Lyrica följs inte

Publicerad: 5 december 2011, 14:17

Storsäljande Lyrica förskrivs ofta utan att andra läkemedel prövats först – fast medlet inte rekommenderas i första hand vid någon diagnos. Och trots att Lyrica kan ge missbruksproblem.


Lyrica (pregabalin) är godkänt för behandling av ångestsyndrom, nervsmärtor och epilepsi, och har sedan godkännandet 2004 klättrat i raketfart på läkemedlens försäljningslista. Förra året såldes pregabalin för nästan 270 miljoner kronor i Sverige, vilket gör det till ett av de dyrare läkemedlen för samhället.

­– Det är underligt att användningen ökar så mycket, med tanke på att pregabalin inte rekommenderas i första hand, säger Catrin Furster, apotekare på läkemedelsenheten i Värmland.

Hon och hennes medarbetare har därför undersökt om pregabalin förskrivs i enlighet med de riktlinjer som finns, som rekommenderar att andra läkemedel, prövas först.

Ur Socialstyrelsens läkemedelsregister plockade de fram avidentifierade data om de patienter som hämtade ut Lyrica på apotek åren 2007 till 2010. De gick också tillbaka ett år i tiden och undersökte om patienterna tidigare fått Lyrica, eller de preparat som rekommenderas i första hand.

Det visade sig att så många som 43 procent som fick Lyrica för första gången under 2010 inte hade testat andra antiepileptiska eller antidepressiva läkemedel först.

– Det är tydligt att rekommendationerna inte följs, och att vi måste jobba mer med att implementera dem, säger Catrin Furster.

Hon pekar på marknadsföring som en förklaring. Medan annonser för Lyrica syns i till exempel Dagens Medicin, marknadsförs de äldre läkemedlen knappt alls.

– Läkemedelsenheter och läkemedelskommittéer måste ge företagen konkurrens, poängterar hon.

Det kan också vara så att Lyrica skrivs ut till patienter med andra indikationer. I USA är läkemedlet till exempel godkänt vid fibromyalgi, där det inte finns andra läkemedel att ta till.

Men Lyrica är inte ett harmlöst preparat. I USA är det narkotikaklassat och det finns rapporter om missbruk. Läkemedlet kan ge eufori-kickar och framkalla beroende.

– Man ska vara försiktig med patienter som har en beroendepotential. Men vi ser att andelen patienter som får höga doser av medlet ökar, säger Catrin Furster.

På Riksstämman presenterades inga uppgifter om vilka läkare det är som skriver ut pregabalin. Men gruppen bakom studien har tittat på data från Värmland och Västra Götaland och sett att det ofta är allmänläkare som skriver ut läkemedlet för första gången till patienterna. Psykiatrin kommer på andra plats och neurologer gör sällan nyinsättningar.

– Vi blev lite förvånade. Eftersom pregabalin inte rekommenderas i första hand tänkte vi oss att patienterna ska vara ganska svåra fall som inte behandlas inom allmänmedicinen, säger Catrin Furster.

Fotnot: Pregabalin är inte godkänt som förstahandsmedel på någon indikation utom vid central neuropatisk nervsmärta efter ryggmärgsskada.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev